Kedlubnové karbanátky

Kapustové karbanátky jako recept fungují velice spolehlivě, a proto se staly neodmyslitelnou klasikou českých kuchyní. Ale neexistuje pouze recept na kapustové karbanátky. Recept na kedlubnové karbanátky je udělaný ze zajímavé košťálové zeleniny, čímž kedlubna rozhodně je. Lze ji konzumovat jak syrovou, tak tepelně upravenou. Kedlubnové karbanátky obsahují málo kalorií, je bohatá na minerální látky a také, ostatně jako v každé zelenině, v ní najdete hromadu vlákniny. Skvělé na tom je, že kedlubnu za chvíli přeměníte na báječné kedlubnové karbanátky nebo placičky, chcete-li. Recept na kedlubnové karbanátky rovněž snese i jiné ingredience – například hrst nasekaných bylinek, česnek, cibulku a podobně.
Nejen recept na kapustové karbanátky, ale i recept na kedlubnové karbanátky výborně doplňuje jogurtový dip. Jak na recept na jogurtový dip? Bílý hustý jogurt třeba řeckého typu promíchejte s trochou olivového oleje, citronovou šťávou, osolte, opepřete a přidejte na jemno nasekané čerstvé zelené bylinky. Nezapomeňte i na česnek, aby měl recept na jogurtový dip pořádně ostré drápy. Teplé kedlubnové karbanátky chutnají božsky namočené v tomto doma vyrobeném jogurtovém dipu, a když to nebudete přehánět s kořením a česnekem, tak poslouží kedlubnové karbanátky i jako svačina pro děti.
Ingredience aneb co potřebujete
2 kedlubny na hrubo nastrouhané (asi 320 g)
2 vejce
5 lžic křupavé kukuřičné strouhanky (asi 20 g)
sůl
špetku muškátového květu a další koření dle chuti
přepuštěné máslo nebo kokosový olej na smažení (mají vysoký kouřový bod)
Postup vaření podle receptu
Nejprve kedlubnu oloupejte a nahrubo ji nastrouhejte. Nyní nastrouhanou kedlubnu osolte a promačkejte, abyste z ní dostali vodu.
Vajíčka šlehejte do husté pěny, kterou smíchejte s kedlubnou. Pomocí kukuřičné strouhanky udělejte směs hustou, osolte, okořeňte a pořádně promíchejte, aby vzniklo „těsto“ na karbanátky.
Na rozpálené pánvi je opečte z obou stran dozlatova.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kedlubnové karbanátky
Kedlubnové karbanátky jsou skvělou volbou pro ty, kdo preferují zeleninové pokrmy. Hlavní ingrediencí je kedlubna, kterou nastrouháme a smícháme s dalšími surovinami, jako jsou vejce, strouhanka a koření. Díky tomu dostaneme chutnou a výživnou směs, kterou formujeme do placiček. Ty se pak mohou smažit na pánvi, péct v troubě nebo grilovat. Výsledek je křupavý zvenku a měkký uvnitř, ideální jako příloha nebo hlavní jídlo. Kedlubnové karbanátky jsou nejen zdravé, ale také jednoduché na přípravu.