Dušené zelí

Dušené zelí, které používáme jako přílohu k masům, může být červené, bílé nebo si můžeme připravit obě dvě. Při této variantě je musíme dělat každé zvlášť.
Ingredience aneb co potřebujete
1 hlávka bílé nebo červené zelí
3 lžíce cukr krystal
2 ks cibule
3 lžíce rybízová marmeláda, když červené zelí
podle potřeby sádlo
jíška
podle chuti ocet
kmín
sůl
voda
cukr
Postup vaření podle receptu
Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a zelí nakrouháme.
Na pánvi si rozehřejeme tuk a na něm si osmažíme cibulku, ke které přidáme 3lžíce cukru. Smažíme tak dlouho, než cukr zhnědne, zkaramelizuje. Poté přidáme zelí s kmínem, solí a vše vodou podlijeme. Takto přibližně 20minut dusíme. Pak zelí zahustíme jíškou z mouky a rozehřátého másla.
Na konci dušené zelí dochucujeme podle sebe octem, cukrem a solí. U červeného zelí přidáme marmeládu a krátce povaříme.
Podáváme s masy a knedlíky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dušené zelí
Dušené zelí je oblíbené tradiční jídlo ve středoevropské kuchyni. Příprava spočívá v pomalém vaření nakrájeného zelí s cibulí, kořením a často i s uzeným masem nebo klobásou. Výsledkem je jemné, sladkokyselé a aromatické jídlo, které skvěle doplňuje například knedlíky nebo brambory. Dušené zelí je nejen chutné, ale také výživné, bohaté na vitamíny a vlákninu. Je oblíbené zejména během zimních měsíců, kdy zahřeje a dodá energii.