Dušené zelí

Dušené zelí
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Dušené zelí, které používáme jako přílohu k masům, může být červené, bílé nebo si můžeme připravit obě dvě. Při této variantě je musíme dělat každé zvlášť.

Ingredience aneb co potřebujete

1 hlávka bílé nebo červené zelí
3 lžíce cukr krystal
2 ks cibule
3 lžíce rybízová marmeláda, když červené zelí
podle potřeby sádlo
jíška
podle chuti ocet
kmín
sůl
voda
cukr

Postup vaření podle receptu

Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a zelí nakrouháme.

Na pánvi si rozehřejeme tuk a na něm si osmažíme cibulku, ke které přidáme 3lžíce cukru. Smažíme tak dlouho, než cukr zhnědne, zkaramelizuje. Poté přidáme zelí s kmínem, solí a vše vodou podlijeme. Takto přibližně 20minut dusíme. Pak zelí zahustíme jíškou z mouky a rozehřátého másla.

Na konci dušené zelí dochucujeme podle sebe octem, cukrem a solí. U červeného zelí přidáme marmeládu a krátce povaříme.

Podáváme s masy a knedlíky.

Co jste ještě nevěděli o receptu Dušené zelí

Dušené zelí je oblíbené tradiční jídlo ve středoevropské kuchyni. Příprava spočívá v pomalém vaření nakrájeného zelí s cibulí, kořením a často i s uzeným masem nebo klobásou. Výsledkem je jemné, sladkokyselé a aromatické jídlo, které skvěle doplňuje například knedlíky nebo brambory. Dušené zelí je nejen chutné, ale také výživné, bohaté na vitamíny a vlákninu. Je oblíbené zejména během zimních měsíců, kdy zahřeje a dodá energii.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Vegetariánské, Příloha
Štítky: česká kuchyně, příloha, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Dušené zelí.

Přidat komentář