Holandský řízek

Recept na holandský řízek neboli holanďák patří mezi zakázaná potěšení. Je totiž potřeba hodně tuku a oleje, který z něj musí přímo stříkat. Recept na holandský řízek je vlastně mleté maso se sýrem, které je obalené v trojobalu. Recept na holanský řízek se může podávat s bramborovo-celerovou kaší, obyčejnou bramborovou kaší nebo večer studený prostě jen tak. Recept na holandský řízek rozhodně není pro žádná ořezávátka a pro ty z vás, kteří vždycky dbají na zdravou výživu. Zároveň to však není nic složitého, a tak si (bez urážky) na receptu na holanďák pochutnávají zejména muži. Pořádný recept na holandský řízek vám přinášíme právě zde.
Ingredience aneb co potřebujete
600 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)
120 g goudy nebo eidamu (45%)
sůl, pepř
2 ks vejcí
petrželka
uvařené brambory s máslem na podávání
olej na smažení
Postup vaření podle receptu
Vychlazené mleté maso smíchejte se strouhaným sýrem, solí, pepřem, vejci a nasekanou petrželkou.
Ze směsi udělejte karbanátky, které obalte v mouce, vejcích a strouhance.
Holanský řízek můžete smažit na pánvi z obou stran dozlatova, nebo holanský řízek dejte do trouby na 160 stupňů Celsia.
Nakonec je v troubě nechte dojít, cca 10 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Holandský řízek
Holandský řízek je oblíbené české jídlo, které se skládá z mletého masa smíchaného se sýrem, často eidamským. Směs se vytvaruje do tvaru placičky a obalí v trojobalu - mouce, vejci a strouhance. Na pánvi se řízek smaží dozlatova. Chutná skvěle s bramborovou přílohou nebo salátem. Původ názvu "holandský" není jednoznačný, ale řízek si získal velkou popularitu v české kuchyni díky své jednoduché přípravě a lahodné chuti.