Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky a jejich recept patří k velmi populárním jídlům vůbec. A není se čemu divit. Recept na kapustové karbanátky je totiž docela jednoduchý, zároveň poskytuje dostatek kalorií, a tak je vydatný a doplní energii, a také díky použité kapustě lze kapustové karbanátky označit jako zdravé jídlo. Kapustové karbanátky mohou být udělány pouze z kapusty, nebo můžete použít zeleninu a maso půl na půl, či v jiném, vám libém poměru. Jako přílohu volte tradiční brambory nebo chleba, se kterým jsou kapustové karbanátky, když jsou třeba den dva uležené, naprosto neodolatelné a božské.
Kapustové karbanátky a jejich recept používá tuto báječnou a životadárnou košťálovou zeleninu zcela záměrně. Je to z toho důvodu, že železitá a oblá chuť kapusty s podobně vyladěnou chutí masa prostě patří k sobě. Legendární je třeba recept na dušené maso s kapustou. Nehledě na to, že kapustové karbanátky mají své předchůdce v mnoha provedeních a kombinacích, protože maso a kapustu (no, spíš tu kapustu) spojovali do různých pokrmů už naši prapředkové. Na kapustě si cenili blahodárných účinků na lidský organismus, protože je bohatá na vitaminy B, C, E a K, dále na hořčík, selen, železo a tak dál. Recept na kapustové karbanátky vám přinášíme právě zde. Přejeme mnoho zdaru a také dobrou chuť!
Ingredience aneb co potřebujete
500 g mletého masa
1 ks menší kapusty
2 ks vajec
250 ml mléka
1 ks cibule
4 stroužky česneku
sůl, mletý pepř
strouhanka
hladká mouka
olej
Postup vaření podle receptu
Nejprve nakrájejte kapustu na malé kousky. Potom je chvíli povařte v osolené vodě a nechte okapat.
Mezitím nadrobno nakrájenou cibuli orestujte dozlatova.
Teď si připravte samotné karbanátky. Mleté maso nejdříve osolte a opepřete. Potom přidejte krásně osmaženou cibulku, okapanou a povařenou kapustu a 1 rozšlehané vejce. Pak do směsi přidejte prolisovaný česnek. Pokud bude směs příliš řídká (což bude), přisypávejte strouhanku.
Všechny ingredience pořádně a důkladně promíchejte. Nejlépe to jde rukama. Vytvořte karbanátky. Kdo chce, může je ještě obalit v klasickém trojobalu.
Smažte na rozpáleném oleji nebo sádle pozvolna z obou stran.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky jsou oblíbeným pokrmem připravovaným především z kapusty, brambor, vajec a koření. Kapusta se nejprve povaří a potom smíchá s nastrouhanými bramborami. Přidají se vejce, česnek, sůl, pepř a různé bylinky podle chuti. Směs se tvaruje do malých placiček, které se smaží dozlatova na pánvi. Výsledné karbanátky mají křupavou kůrku a jemnou chuť kapusty. Podávají se tradičně s bramborovou kaší nebo salátem. Jsou ideální pro vegetariány a skvělý způsob, jak využít kapustu v kuchyni.