Zavařování třešní

Zavařování třešní
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 10

Zavařování třešní je každoročně skvělá událost, protože kdo by neodolal tomuto božsky šťavnatému ovoci. Zavařování třešní napomáhá i fakt, že se rychle kazí, a ten, kdo letos nechce opakovat recept na bublaninu nebo recept na marmeládu, se může pustit do zavařování. U toho je nejdůležitější čistota. Sklenice a víčka musejí být dokonale vyčištěné nebo sterilizované, třešně důkladně omyté. Jestli najdete nějaké červivé, namočte je na noc do octové vody. Červíci poslušně vyplavou a vy tak budete mít ovoce bez jeho původních obyvatel. Zavařování třešní lze dělat dvěma způsoby – v hrnci nebo v troubě, to záleží na vás. Na každý pád vám třeba během zimních měsíců udělá třešňový kompot velkou radost a službu. Návod na zavařování třešní v hrnci zde.

Ingredience aneb co potřebujete

třešně
cukr
voda

Postup vaření podle receptu

Polovinu vyhřátých sklenic naplňte třešněmi, potom do každé sklenice přisypte dvě lžíce cukru a doskládejte zase třešněmi.

Třešně zalijte teplým cukerným roztokem, po němž se ovoce nezkazí, nebo alespoň teplou převařenou vodou. Na 1 litr budete potřebovat cca 30 dkg cukru.

Sklenice s třešněmi pořádně zavíčkujte a v hrnci sterilujte na 85 °C cca 20–25 minut. Potom je vyndejte, zkontrolujte víčko, jestli je dotažené, a po vychladnutí obraťte dnem vzhůru.

Co jste ještě nevěděli o receptu Zavařování třešní

Zavařování třešní je oblíbená letní činnost, která umožňuje uchovat chuť sladkého ovoce i na zimní měsíce. Čerstvé třešně se pečlivě umývají a zbavují stopek. Poté se vkládají do sterilizovaných sklenic, zalévají mírně oslazeným nálevem a zavíčkují. Sklenice se následně zahřívají ve vodní lázni, aby se zajistila dlouhá trvanlivost. Výsledkem je chutná zavařenina, ideální na palačinky, do jogurtů či jako součást dezertů. Tento domácí způsob konzervace uchovává nejen chuť, ale i živiny, a přináší kouzlo léta na váš stůl kdykoli během roku.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Ovocné, Pro děti, České, Chuťovky, Vegetariánské, Dobroty, Zavařování
Štítky: česká kuchyně, dětská jídla, chuťovka, dezert, Ostatní kuchyně, ovoce, zavařování

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zavařování třešní.

Přidat komentář