Zavařování třešní

Zavařování třešní je každoročně skvělá událost, protože kdo by neodolal tomuto božsky šťavnatému ovoci. Zavařování třešní napomáhá i fakt, že se rychle kazí, a ten, kdo letos nechce opakovat recept na bublaninu nebo recept na marmeládu, se může pustit do zavařování. U toho je nejdůležitější čistota. Sklenice a víčka musejí být dokonale vyčištěné nebo sterilizované, třešně důkladně omyté. Jestli najdete nějaké červivé, namočte je na noc do octové vody. Červíci poslušně vyplavou a vy tak budete mít ovoce bez jeho původních obyvatel. Zavařování třešní lze dělat dvěma způsoby – v hrnci nebo v troubě, to záleží na vás. Na každý pád vám třeba během zimních měsíců udělá třešňový kompot velkou radost a službu. Návod na zavařování třešní v hrnci zde.
Ingredience aneb co potřebujete
třešně
cukr
voda
Postup vaření podle receptu
Polovinu vyhřátých sklenic naplňte třešněmi, potom do každé sklenice přisypte dvě lžíce cukru a doskládejte zase třešněmi.
Třešně zalijte teplým cukerným roztokem, po němž se ovoce nezkazí, nebo alespoň teplou převařenou vodou. Na 1 litr budete potřebovat cca 30 dkg cukru.
Sklenice s třešněmi pořádně zavíčkujte a v hrnci sterilujte na 85 °C cca 20–25 minut. Potom je vyndejte, zkontrolujte víčko, jestli je dotažené, a po vychladnutí obraťte dnem vzhůru.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zavařování třešní
Zavařování třešní je oblíbená letní činnost, která umožňuje uchovat chuť sladkého ovoce i na zimní měsíce. Čerstvé třešně se pečlivě umývají a zbavují stopek. Poté se vkládají do sterilizovaných sklenic, zalévají mírně oslazeným nálevem a zavíčkují. Sklenice se následně zahřívají ve vodní lázni, aby se zajistila dlouhá trvanlivost. Výsledkem je chutná zavařenina, ideální na palačinky, do jogurtů či jako součást dezertů. Tento domácí způsob konzervace uchovává nejen chuť, ale i živiny, a přináší kouzlo léta na váš stůl kdykoli během roku.