Piškotové těsto

Piškotové těsto se používá na dorty a rolády a jeho příprava není nijak složitá. Na piškotové těsto potřebujete pouze dodržet základní postup a množství surovin uvedených v receptu. Zpravidla vám stačí vajíčka, mouka a cukr. Piškotové těsto však můžete několika drobnými triky vylepšit.
Piškotové těsto má být vláčné, a proto do něj před dokončením kápněte několik kapek rozehřátého tuku. Pro větší kyprost a lehkost si zase piškotové těsto zaslouží pár dírek, které vytvoříte zapíchnutím několika špejlí. Z těsta bude unikat přebytečné teplo. Špejle tam během pečení nechte, po vyndání z trouby je jednoduše vytáhněte. Piškotové těsto mělo být nadýchané. Fígl vězí v tom, že vymažete pouze dno pečicího plechu, nikoliv jeho okraje. A nakonec piškotové těsto potřebuje vaši trpělivost, takže v žádném případě neotevírejte dvířka od trouby příliš brzo. Piškotové těsto totiž takzvaně spadne, čímž se vytratí jeho kouzlo. Osvědčený recept na piškotové těsto najdete právě zde.
Ingredience aneb co potřebujete
120 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
6 vajec
Postup vaření podle receptu
Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, takže je v dostatečném předstihu vyndejte z lednice. Potom je rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Žloutky rozšlehejte se třemi lžícemi cukru, z bílků vyšlehejte pevný sníh, do kterého opatrně přidejte zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmíchejte jednu třetinu sněhu z bílků, potom opatrně mouku a nakonec sníh z bílků, který vám zbyl.
Aby piškotové těsto neztratilo svůj objem, dejte ho péct hned, jak bude hotové. Pečicí formu vymažte tukem (pouze dno) a poprašte moukou. V troubě předehřáté na 170 stupňů pečte piškotové těsto do té doby, dokud nezačne odstávat od krajů pečicí formy, nebo pokud se nebude lepit na zapíchnutou špejli.
Co jste ještě nevěděli o receptu Piškotové těsto
Piškotové těsto je oblíbená základní hmota používaná v pečení. Jeho lehká a nadýchaná textura se dosahuje šleháním vajec, která tvoří hlavní složku receptu. Tradičně se připravuje s moukou, cukrem a vejci, někteří přidávají i prášek do pečiva pro větší objem. Piškot se často používá jako základ pro dorty, rolády nebo různé dezerty. Díky jeho jemné chuti může být kombinován s širokou škálou náplní a polev. Upečený piškot je světlý a křehký, což z něj činí ideální doplněk ke krémovým náplním.