Staročeské lívance

Staročeské lívance
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Nejprve si připravíme kvásek z lžičky mouky, droždí, cukru a poloviny hrnečku vlažného mléka.

Ingredience aneb co potřebujete

na ozdobu tvrdý tvaroh
na potření marmeláda
podle potřeby olej na smažení
těstíčko 500 ml mléko
2 ks vejce
300 g polohrubá mouka
špetek sůl
20 g droždí
1 lžíce máslo
1 lžíce cukr

Postup vaření podle receptu

Zbytek mléka pak smícháme s vejci a moukou na zahuštění. Přidáme rozpuštěné máslo, špetku soli. Takto smícháme s kváskem a umícháme řídké těsto, které takto odkládáme na přibližně 40minut někam do tepla vykynout.

Vykynuté těsto rozléváme sběračkou do vyhřátého lívanečníku(když není, tak pánev), který má v každém dílku malou lžičku oleje. Lívance opékáme po obou stranách do lehce hněda.

Po vyjmutí je mažeme marmeládou či povidly a posypeme strouhaným tvarohem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Staročeské lívance

Staročeské lívance jsou tradiční českou pochoutkou, která se těší oblibě po staletí. Tyto nadýchané palačinky se připravují z jednoduchého těsta, obvykle z mouky, mléka, vajec a kvasnic. Po usmažení se podávají teplé, často posypané cukrem a servírované s ovocem, džemem nebo zakysanou smetanou. Lívance jsou oblíbené zejména na snídani nebo jako dezert. Jejich lahodná chuť a vůně vždy přinesou na stůl tradiční českou atmosféru.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Ovocné, Pro děti, České, Dobroty, Lívance
Štítky: česká kuchyně, moučník, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Staročeské lívance.

Přidat komentář