Staročeské lívance

Nejprve si připravíme kvásek z lžičky mouky, droždí, cukru a poloviny hrnečku vlažného mléka.
Ingredience aneb co potřebujete
na ozdobu tvrdý tvaroh
na potření marmeláda
podle potřeby olej na smažení
těstíčko 500 ml mléko
2 ks vejce
300 g polohrubá mouka
špetek sůl
20 g droždí
1 lžíce máslo
1 lžíce cukr
Postup vaření podle receptu
Zbytek mléka pak smícháme s vejci a moukou na zahuštění. Přidáme rozpuštěné máslo, špetku soli. Takto smícháme s kváskem a umícháme řídké těsto, které takto odkládáme na přibližně 40minut někam do tepla vykynout.
Vykynuté těsto rozléváme sběračkou do vyhřátého lívanečníku(když není, tak pánev), který má v každém dílku malou lžičku oleje. Lívance opékáme po obou stranách do lehce hněda.
Po vyjmutí je mažeme marmeládou či povidly a posypeme strouhaným tvarohem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Staročeské lívance
Staročeské lívance jsou tradiční českou pochoutkou, která se těší oblibě po staletí. Tyto nadýchané palačinky se připravují z jednoduchého těsta, obvykle z mouky, mléka, vajec a kvasnic. Po usmažení se podávají teplé, často posypané cukrem a servírované s ovocem, džemem nebo zakysanou smetanou. Lívance jsou oblíbené zejména na snídani nebo jako dezert. Jejich lahodná chuť a vůně vždy přinesou na stůl tradiční českou atmosféru.