Panna cotta

Smetanový italský moučník.
Ingredience aneb co potřebujete
500 ml smetana ke šlehání
100 ml mléko
2 plátky želatina
200 g cukr
1 ks vanilkový lusk
na ozdobu máta
ovoce na ozdobu
Postup vaření podle receptu
V jednom hrnci, na mírném ohni si rozpustíme želatinu v mléce, tak aby se nám nevařilo. Do druhého si nalijeme šlehačku. Vedle si otevřeme vanilkový lusk, vnitřek vyškrábeme a smícháme s cukrem. Takto přidáme do kastrůlku se šlehačkou a za stálého šlehání přivedeme k varu. Potom co jsme přivedli smetanu k varu, stáhneme teplotu šleháme do doby než smetana začne houstnout.
K tomu přidáme želatinu a opět prošleháme. V tuto chvíli již nevaříme.
Hmotu takto vléváme do předem připravených formiček a dáváme do lednice na minimálně 3 hodiny.
Poté vyklopíme na talíř, zdobíme ovocem a snítkou máty.
Co jste ještě nevěděli o receptu Panna cotta
Panna cotta je tradiční italský dezert, který se skládá z vařené smetany, cukru a želatiny. Jeho název doslovně znamená "vařená smetana". Tento jemný a krémový dezert se často podává s ovocnými omáčkami nebo karamelovou polevou, což mu dodává osvěžující chuť. Panna cotta je oblíbená pro svou snadnou přípravu a variabilitu; lze ji ochutit různými přísadami, jako jsou vanilka, káva nebo citrusy. Je ideálním dezertem pro různé příležitosti, od rodinných oslav po romantické večeře.