Koblihy

Koblihy kdysi voněly všude. Pamatuji si, jak jsme se s matkou a dědou procházeli po Šumperku. V jednom zákoutí u náměstí smažily ženský koblihy. Bože, to byla dobrota! Recept na koblihy přitom existuje v mnoha variantách. Přinášíme jednu z nich. Koblihy a jejich recept jsou ale oblíbené nejen v naší zemi, ale i v Americe, Rakousku, Německu nebo v Polsku. Všude nabývají trochu jiné tvary, ale v základu zůstávají stejné. Tedy nadýchané těsto, lehce smažené a se sladkou náplní, pocukrované. Zkuste je i vy. Kromě toho, že ušetříte, získáte další recept do vašeho kuchařského portfolia, tentokrát na koblihy.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g polohrubé mouky + na posypání pracovní plochy
špetka soli
3 sáčky vanilkového cukru
citronová kůra (z jednoho citronu)
4–5 ks žloutků
250 ml mléka
50 g másla
2–3 lžíce rumu (Tuzemák)
1 kostka (42 g) nebo 1 sáček sušeného droždí
marmeláda
olej
moučkový cukr (na posypání)
Postup vaření podle receptu
Nejprve do větší mísy prosejte mouku se solí. K tomu přidejte cukr a citronovou kůru. Na vrcholu hromádky v míse udělejte důlek, do něhož vlijte žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Úplně nakonec do vznikajícího těsta rozdrobte droždí.
Jste připraveni na výborné těsto na koblihy. Všechno důkladně promíchejte a vypracujte vláčné a neodolatelné těsto. Lehce ho poprašte moukou a přikryté utěrkou nechte těsto na koblihy kynout nejméně hodinu na teplém místě. Dvakrát zvětší svůj objem.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu do tvaru obdélníku, který by měl být cca 1,5 centimetru tlustý.
Na polovinu rozmístěte kopečky marmelády, kterou máte rádi, a druhou polovinou je přikryjte. Potom vykrajujte koblihy třeba pomocí sklenice, která je kulatá. Tímto způsobem pokračujte, až zpracujete celé těsto.
Úplně nakonec nalijte do menšího hrnce vyšší vrstvu oleje, nechte ho pořádně rozpálit a koblihy zmažte z obou stran dozlatova. Usmažené koblihy dávejte na papírové utěrky, aby z nich vytáhly přebytečný olej. Pak jim dejte bílou čepičku v podobě moučkového cukru. Dobrou chuť!
Co jste ještě nevěděli o receptu Koblihy
Koblihy jsou oblíbeným sladkým pečivem. Tradičně jsou kulaté, smažené a plněné lahodnou náplní, jako je marmeláda, čokoláda nebo vanilkový krém. Povrch koblih je často posypán moučkovým cukrem nebo polevou. Tento jemný pokrm je populární nejen v České republice, ale také ve světě. Koblihy se často podávají k snídani, svačině nebo jako sladký dezert ke kávě. Existuje mnoho různých variant a příchutí, takže každý si může vybrat svou oblíbenou. Jsou synonymem pro útulnou pohodu a domácí atmosféru.