Třené těsto

Recept na třené těsto nezabere příliš mnoho času při přípravě i pečení a také je nenáročné co do množství a výběru surovin. Třené těsto se skvěle hodí na dortové korpusy, bábovky a moučníky, ale také se hojně využívá o Vánocích. Všechny ingredience na třené těsto by měly mít pokojovou teplotu. Recept na třené těsto k dispozici tady.
Ingredience aneb co potřebujete
300 g pšeničné polohrubé mouky
300 g másla
300 g cukru
5 ks vajíček
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
sůl
Postup vaření podle receptu
Vajíčka rozklepněte, žloutky a bílky oddělte a dejte je zvlášť do mísy. V další míse vařečkou utřete změklé máslo, k němu přidejte cukr a znovu pořádně utřete.
Těsto tak bude pórovité a vláčné. (Pro nadýchanější těsto můžete cukr utřít nejdřív s žloutky a máslo přidat pak). Postupně do mísy s máslem a cukrem přidávejte vaječné žloutky jeden po druhém a důkladně třete, až vznikne spojitá hmota. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
Vyšlehaný sníh z bílků opatrně vmíchejte do základu těsta a současně s tím přisypávejte mouku s práškem do pečiva. Máte-li těsto moc tuhé, přidejte několik lžic vlažného mléka.
Co jste ještě nevěděli o receptu Třené těsto
Třené těsto je základní složkou mnoha dezertů, jako jsou koláče, bábovky a muffiny. Vyznačuje se snadnou přípravou a vláčnou konzistencí. Hlavními ingrediencemi jsou hladká mouka, cukr, máslo a vejce. Při přípravě se máslo a cukr třou do pěny, do které se následně postupně vmíchají vejce a mouka. Výsledkem je jemné těsto, které lze dochutit různými přísadami, jako je vanilka, citronová kůra či kakao. Pečení ve středně vyhřáté troubě zajistí rovnoměrné propečení a nadýchanost. Třené těsto je oblíbené pro svou všestrannost a chuť.