Kuřecí vývar

Recept na kuřecí vývar vyžaduje o něco méně času než recept na silný hovězí vývar, ale v jednoduchosti přípravy v něm klidně soupeřit může. Náklady na recept na kuřecí vývar ani nejsou tak vysoké jako třeba na hovězí maso, a tak je výbornou variantou například pro maminky s malými dětmi. Recept na kuřecí vývar můžete sfouknout za odpoledne nebo v průběhu večera. A dostanete krásně voňavý, zlatavý kuřecí vývar, v němž minimální pracností dosáhnete maximální chutě. Recept na kuřecí vývar ale přitom potřebuje určitá pravidla, abyste tohoto výsledku dosáhli.
Kuřecí vývar je nejlepší z kuřecích křídel, protože mají nejvhodnější poměr masa, kostí a kůže. Kuřecí kostry a hřbety fungují také, ale recept na kuřecí vývar je takový slabší, univerzálnější. Chuť mu zvýrazníte třeba kuřecími krky, žaludky, srdíčky a podobně. Recept na kuřecí vývar také povýšíte tím, že dbáte na správný poměr masa, kostí a vody. Příliš hodně vody zapříčiní slabý, vodový vývar, příliš málo vývar zakalený. Teplota vody by neměla překročit bod varu, recept na kuřecí vývar potřebuje jenom probublávat a stejně jako u hovězího vývaru to nepřehánějte se zeleninou, bylinkám a koření se úplně vyhněte. Nudle vařte vždy zvlášť, aby se vám kuřecí vývar nezakalil. Recept na kuřecí vývar se skvěle hodí například na rychlou svačinu nebo večeři. Do polévky si potom udělejte domácí celestýnské nudle a zaručujeme, že vám bude blaho.
Ingredience aneb co potřebujete
4 l vody
2 kg kuřecích kostí, křídel a drobů
300 g zeleniny (cibule, mrkev, celer, petržel, česnek)
Postup vaření podle receptu
Kuřecí kosti dejte do hrnce se studenou vodou. Dbejte správného poměru. Pomalu přiveďte k mírnému varu (to je právě to legendární probublávání).
Během první hodiny kuřecí vývar trochu hlídejte, na hladině sbírejte vysráženou bílkovinu. Kuřecí vývar tak nebude zakalený.
Po zhruba dvou hodinách do hrnce dejte očištěnou a nakrájenou zeleninu a v tažení vývaru pokračujte nejméně další hodinu. Ideální čas je ale 3 hodiny, ale i déle. Platí zde přímá úměra čím dýl, tím líp.
Hotový kuřecí vývar zceďte a zbavte nečistot. Část můžete nechat vychladnout a dát na mrazák.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kuřecí vývar
Kuřecí vývar je tradiční polévka, oblíbená pro svou chutnost a blahodárné účinky na zdraví. Připravuje se z kuřecího masa, kostí, kořenové zeleniny, koření a bylinek, jako je petržel či tymián. Dlouhým vařením na mírném ohni se z ingrediencí uvolní esenciální vitamíny a minerály, které dodávají pokrmu jeho lahodnou chuť a vůni. Vývar je nejen osvěžující a posilující, ale také dobře stravitelný, což z něj činí ideální jídlo pro rekonvalescenci. Lze jej podávat samotný nebo jako základ pro různé druhy polévek a omáček.