Šťavnaté bylinkové kuře pečené na hrubé soli
Kuře důkladně umyjeme a osušíme. Osolíme ho jemnou solí, jak je zvykem, a to jak zvenku, tak uvnitř. Do jeho dutiny vložíme kus másla a bylinky podle vlastního vkusu.
Ingredience aneb co potřebujete
kuře (1000-1100 g)
750-1000 g hrubé soli
tenký plátek másla
Čerstvé bylinky
rozmarýn
bazalka
majoránka
máta
oregano (vyberte si ty svoje)
2 lžíce oleje
špetka sladké červené papriky
Postup vaření podle receptu
Kuře nejprve omyjeme a osušíme. Osolíme jemnou solí zevnitř i zvenku. Do vnitřku kuřete vložíme kousek másla a bylinky podle vlastního výběru. Použila jsem snítku rozmarýnu a několik lístků majoránky a bazalky.
Na pekáč rovnoměrně nasypeme hrubou sůl, na kterou dáme kuře a mírně zakryjeme alobalem. Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny. Poté alobal odstraníme, kuře potřeme olejem s paprikou a pečeme dalších 30-40 minut.
Postupně potíráme. V posledních 10 minutách zvýšíme teplotu a kuře dopečeme, až bude křupavé.
Co jste ještě nevěděli o receptu Šťavnaté bylinkové kuře pečené na hrubé soli
Šťavnaté bylinkové kuře pečené na hrubé soli je lahodný pokrm, který potěší každého milovníka kuřecího masa. Tento recept kombinuje čerstvé bylinky, jako je rozmarýn a tymián, s jemně slanou krustou z hrubé soli, která zajišťuje dokonalou šťavnatost masa. Pečením na soli se zároveň zvýrazňují přírodní chutě kuřete, což vytváří výjimečný gastronomický zážitek. Podávejte s pečenou zeleninou nebo bramborami a vychutnejte si harmonii chutí v každém soustu.

Tomáš Rohlena