Svatomartinská husa

Svatomartinská husa
Doba přípravy: 480 minut
Doba vaření: 480 minut
Porce: 6

Tradičně pečeme husu hlavně na svátek svatého Martina. Husu rozporcujeme a důkladně ji osolíme a posypeme kmínem. Tajemství její šťavnatosti a…

Ingredience aneb co potřebujete

1 husa (4-5 kg s droby)
200 ml vody
sůl
kmín
200 ml vody

Postup vaření podle receptu

Husu umyjeme a osušíme, poté ji nakrájíme na stehna, prsa a ramínka. Opatrně odřízneme kůži z krku a naplníme ji husím žaludkem, srdcem a játry.

Každý kus důkladně osolíme zvenku i zevnitř a hojně posypeme celým kmínem. Poté je umístíme do pekáče a přilijeme 200 ml vody.

Pekáč zakryjeme poklicí a husu pečeme osm hodin na nejnižší teplotě v plynové troubě. V elektrické troubě pečeme na 120 °C. Nekontrolujeme, nevytahujeme a jen si užíváme tu úžasnou vůni.

Na konec sundáme víko z pekáče a necháme husu ještě asi 15 minut dopéct, aby získala pěkně křupavou kůrku. Skvělými přílohami jsou jak červené, tak bílé zelí a knedlíky podle preference (bramborové, houskové nebo karlovarské).

Co jste ještě nevěděli o receptu Svatomartinská husa

Svatomartinská husa je tradiční české pokrmy, které se servíruje 11. listopadu na svátek svatého Martina. Toto jídlo symbolizuje příchod zimy a doby ob Harvest. Husa se obvykle peče do zlatova a podává se s knedlíky, zelím a omáčkou. Díky své šťavnatosti a křupavé kůrce je velmi oblíbená a často se těší velké oblibě na svatomartinských hostinách. K huse se tradičně pije mladé víno, tzv. Svatomartinské víno, které doplňuje chuť tohoto slavnostního jídla.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (48 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Drůbeží maso
Štítky: drůbeží maso, oběd, snadné, sváteční / nedělní, slané, česká, snadný, slovenská, bezlepkové, pečení, podzimní, zimní recepty, husí maso, svatomartinské

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Svatomartinská husa.

Přidat komentář