Svatomartinská husa

Tradičně pečeme husu hlavně na svátek svatého Martina. Husu rozporcujeme a důkladně ji osolíme a posypeme kmínem. Tajemství její šťavnatosti a…
Ingredience aneb co potřebujete
1 husa (4-5 kg s droby)
200 ml vody
sůl
kmín
200 ml vody
Postup vaření podle receptu
Husu umyjeme a osušíme, poté ji nakrájíme na stehna, prsa a ramínka. Opatrně odřízneme kůži z krku a naplníme ji husím žaludkem, srdcem a játry.
Každý kus důkladně osolíme zvenku i zevnitř a hojně posypeme celým kmínem. Poté je umístíme do pekáče a přilijeme 200 ml vody.
Pekáč zakryjeme poklicí a husu pečeme osm hodin na nejnižší teplotě v plynové troubě. V elektrické troubě pečeme na 120 °C. Nekontrolujeme, nevytahujeme a jen si užíváme tu úžasnou vůni.
Na konec sundáme víko z pekáče a necháme husu ještě asi 15 minut dopéct, aby získala pěkně křupavou kůrku. Skvělými přílohami jsou jak červené, tak bílé zelí a knedlíky podle preference (bramborové, houskové nebo karlovarské).
Co jste ještě nevěděli o receptu Svatomartinská husa
Svatomartinská husa je tradiční české pokrmy, které se servíruje 11. listopadu na svátek svatého Martina. Toto jídlo symbolizuje příchod zimy a doby ob Harvest. Husa se obvykle peče do zlatova a podává se s knedlíky, zelím a omáčkou. Díky své šťavnatosti a křupavé kůrce je velmi oblíbená a často se těší velké oblibě na svatomartinských hostinách. K huse se tradičně pije mladé víno, tzv. Svatomartinské víno, které doplňuje chuť tohoto slavnostního jídla.