Odpalované těsto

Odpalované těsto
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Odpalované těsto velmi dobře znaly už staré kuchařské knihy, jde tedy o léty prověřený recept. Odpalované těsto nepotřebuje celou noc na kynutí, nepotřebuje ani spoustu surovin, postačí pouze mouka, máslo, voda, vejce a sůl. Nicméně potřebuje usilovné míchání, které je však odměněné lehkým a nadýchaným zázrakem. Udělat si tak doma můžete věnečky z odpalovaného těsta, aniž byste se museli trmácet do cukrárny.
Recept na odpalované těsto se dělá z kvalitní hladké mouky, která obsahuje dostatečné množství lepku, aby se odpalované těsto v troubě náležitě nafouklo, ale po vychladnutí udrželo svůj tvar přesně tak, jak chcete. Pakliže mouka nebude mít dostatek lepku, bude do trouby na schlíplé novotvary čehosi smutný pohled. Věnečky nebo větrníky z odpalovaného těsta nebudou bez kvalitní hladké mouky připomínat tyto lahodné dezerty ani zdálky. Přesto se nebojte, že byste recept na odpalované těsto nezvládli. Jde o jednodušší druh těsta, který toho opravdu moc nepotřebuje.

Ingredience aneb co potřebujete

250 ml vody
80 g másla
špetka soli
100 g hladké mouky
4 vejce

Postup vaření podle receptu

Nejprve v hrnci přiveďte k varu směs vody a tuku. Po dosažení varu stáhněte plamen a pomalu přisypávejte všechnu mouku, která nemusí být prosátá, jako je tomu u piškotových těst. Nastává doba míchání. Od konzistence jíšky byste se měli dostat k hladké a lesklé kouli těsta, které bude držet pohromadě.

Teď je potřeba nechat odpalované těsto vychladnout. Jakmile bude mít pokojovou teplotu, přidejte první vejce a důkladně ho do těsta zakomponujte. Až budete mít pocit, že vajíčko je v těstě stoprocentně zašlehané, přidávejte stejným způsobem další.

Na pečicí plech vytvarujte z těsta tvary, jaké chcete. Nechávejte přitom mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery, aby se těsto na plechu nespojilo, až vyběhne.

Do předehřáté trouby na 200 stupňů rychle dejte plech s těstem a snižte teplotu na 180 stupňů. Alespoň prvních 10 minut troubu neotevírejte, aby odpalované těsto nesplasklo. Samotné pečení trvá cca 20 minut a těsto zvětší svůj objem třikrát.

Co jste ještě nevěděli o receptu Odpalované těsto

Odpalované těsto je klíčovou ingrediencí v mnoha tradičních dezertech, jako jsou větrníky, koblihy nebo éclairs. Toto těsto je výjimečné svou lehkou a nadýchanou strukturou, což umožňuje jeho bohaté naplnění různými krémy a náplněmi. Při přípravě se směs vaří před pečením, aby vzniklo těsto, které je pevné a zároveň jemné. Odpalované těsto vyžaduje pečlivou přípravu a přesné dodržení postupu, ale výsledek stojí za to. Je známé díky své univerzálnosti a schopnosti vytvořit různé tvary a velikosti, což z něj činí oblíbenou volbu pro mnoho cukrářů.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.0/5 (26 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pro děti, České, Těsta, Dezerty, Dobroty, Moučník
Štítky: česká kuchyně, těsto, dětská jídla, moučník, chuťovka, cukroví, dezert, francouzská kuchyně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Odpalované těsto.

Přidat komentář