Švestkové knedlíky

Kynuté švestkové knedlíky září jako drahokam na náhrdelníku české kuchyně, protože ke švestkám má náš národ speciální vztah. Švestkové knedlíky se dělají velmi podobně jako ostatní kynuté ovocné knedlíky, jenom je potřeba počkat na čas švestek a neodevzdat je všechny do palírny na slivovici. Takže v září všichni milovníci švestkových knedlíků zpozorněte.
Ti, kteří milují třaskavě lahodnou kombinaci švestek a máku, mohou zkusit tento náš recept na švestkové knedlíky s mákem. Nicméně pomletý mák se nepřidává až vposledku na hotové kynuté knedlíky, ale rovnou do těsta. Uvidíte, že tento postup dostane ze švestek a máku ještě více matérie, chutě a vůně. Drobná rada: tvaroh použijte ten v kostce, protože ty ve vaničce jsou příliš mokré a řídké, a tak se do těsta na knedlíky nehodí. Recept na kynuté švestkové knedlíky právě zde.
Ingredience aneb co potřebujete
250 g tučného tvarohu v kostce
1 vejce
120 g dětské krupičky
2 lžíce mletého máku
12 vypeckovaných švestek
cukr moučka
máslo
bílý jogurt
Postup vaření podle receptu
Nejprve dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Do mísy dejte vejce, krupičku a mletý mák. Vytvořte těsto, přičemž čím méně se míchá, tím křehčí bude.
Na vál nasypte hromádku krupičky. Na ní dejte hromádku těsta a rozmáčkněte jej na placku. Vypeckovanou švestku dejte doprostřed, zabalte a vyválejte pěkný knedlíček-kouličku. To, že bude knedlík obalený v krupičce, pomůže tomu, že nebude lepivý na rukách a i k ostatním kouskům.
Do vroucí vody, kterou jste dali na začátku vařit, dejte knedlíčky tak, aby se pokud možno k sobě příliš nemačkali. Za cca 6–7 minut vyplavou na hladinu. Děrovanou naběračkou je z horké vody osvoboďte. Máte-li knedlíčků víc, postup opakujte.
Hotové kynuté knedlíky posypte moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem. Varianta B: místo másla lze použít i bílý jogurt.
Co jste ještě nevěděli o receptu Švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky jsou tradičním pokrmem středoevropské kuchyně, oblíbeným zejména v České republice a na Slovensku. Tento dezert se připravuje z těsta, které může být bramborové, kynuté nebo tvarohové, a je plněný šťavnatými švestkami. Po uvaření se knedlíky podávají posypané cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Někdy se používají i strouhanka či mák. Švestkové knedlíky jsou oblíbené pro svou sladkou chuť a nadýchanou texturu, a často se podávají jako hlavní jídlo na sladký způsob či jako dezert.