Zavařování švestek

Zavařování švestek má u nás dlouhou tradici, protože švestky tak nějak považujeme za svoje ovoce. I když tomu tak není. Švestky pocházejí pravděpodobně z Kavkazu, nicméně v té naší kotlině dosti zdomácněly. A proto je zavařování švestek tolik oblíbené. Recept na zavařování švestek najdete o něco níže, ale z tohoto ovoce lze připravit několik jiných populárních pokrmů – švestkové knedlíky, švestková povidla, švestky se také suší nebo se z nich pálí slivovice.
Na zavařování švestek je potřeba, aby byly plody kvalitní a nenaťuklé. Sladký nálev se do sklenic přidává až vychladlý a švestky po vložení do zavařovací sklenice zkuste špejlí trochu promíchat, aby jim nepopraskala slupka a lépe vstřebaly cukerný nálev.
Ingredience aneb co potřebujete
švestky
na 1 l vody 300 až 400 gramů cukru krystal
Postup vaření podle receptu
Švestky nejprve důkladně omyjte a vypeckujte. Vložte je do sklenic.
Na nálev svařte 300 až 400 gramů cukru krystal s jedním litrem vody. Sladší švestky potřebují méně cukru a naopak. Cukr se rozpustí a lehce povaří.
Vychladlým nálevem potom švestky zalijte a pořádně uzavřete. Sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 15–20 minut.
Nakonec nechte kompoty vychladnout otočené dnem vzhůru.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zavařování švestek
Zavařování švestek je tradiční metodou konzervace, díky níž si můžeme vychutnat chuť švestek po celý rok. Tento proces zahrnuje mytí a odpeckování švestek, které se poté vaří s cukrem na mírném ohni. Přidáním koření, jako je skořice či hřebíček, získáme lahodnou chuť. Hotová směs se nalévá do sterilizovaných sklenic a následně se uzavírá vzduchotěsným víčkem. Sklenice se pak krátce zavařují, aby se zajistila dlouhá trvanlivost. Výsledkem jsou sladké a arouomatické kompoty, které poslouží jako výborný doplněk k dezertům nebo jako samostatná pochoutka.