Bábovka

Bábovka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Piškotový moučník specifického tvaru, všichni ho dobře známe, není oblíbený jen v Česku i v Polsku, Rakousku a na Slovensku, bábovku dobře znají. Hodně Čechů si bez ní nedokáže představit neděli či návštěvu u babičky, naše babičky pekli podle jednoho receptu léta.

Ingredience aneb co potřebujete

4 vejce
25 dkg cukru
40 dkg polohrubé mouky
17,5 dkg másla
1 hrnek mléka
1 kypřící prášek
kakao

Postup vaření podle receptu

Tehda by si ani nedokázali představit, co vše se dnes do bábovky bude přidávat, od ořechů přes kefír, pudink a jablka až k cuketě. Polévání čokoládou, citronovou či bílkovou polevou, třená, kynutá nebo hrníčková, alespoň že tvar napříč chutěmi a zeměmi zůstal stejný. Nevím, zda je někde napsané jak má klasická česká bábovka vypadat nebo jak chutnat, ale vím, že ta babičky byla vždy ta nejlepší.

Proto jsem zapátrala a našla recept své babičky, nakonec jsem zapátrala i ve své paměti a vzpomněla si, že babička vlastně vždy něco změnila, někde trochu ubrala a jinde zase přidala. Tudíž recept může být jakýkoliv, ale jen babičky, měli své fígle na to, aby zrovna ta jejich bábovka, byla pro vnoučata nejlepší. Vyzkoušela jsem babiččin recept a vyšel, bábovka byla dobrá ale ne přesně taková, jakou dělávala babička.

Každá bábovka se dělá jinak, do každé se dává něco jiného. Vycházím z tohoto receptu a z toho jak to dělala babička, opět si to každá dělala po svém. Je méně sladká proto kdo má rád sladké přisladí, pokud budete těsto míchat v robotu, stačí vše dát do kotlíku a pustit.

Pokud budete, jako já volit ruční metodu vyklepněte do misky všechny 4 vejce a přidejte cukr. Vejce s cukrem vymícháme do pěny, přidáme mléko, smícháme mouku s kypřícím prášek a přidáme do směsi, nakonec zamícháme rozpuštěné máslo. Část těsta oddělíme do misky a smícháme s kakaem, do těsta můžeme přidat oříšky, kokos, kousky čokolády, lze i barvit potravinářskými barvami. Do vymazané a strouhankou vysypané formy dáme část světlého těsta na to těsto s kakaem a na konec zbytek světlého. Pečeme v předem předehřáté troubě na 160°C cca 2 hodiny do zlatova, upečenou bábovku propíchneme špejlí, pokud špejle zůstane čistá, bábovku vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlou vyklopíme z formy na talíř či tác, posypeme moučkovým cukrem a je hotovo.

Co jste ještě nevěděli o receptu Bábovka

Bábovka je tradiční český moučník, oblíbený pro svou nadýchanou a vlhkou strukturu. Tato sladká pochoutka se často připravuje ze směsi polohrubé mouky, cukru, vajec a másla. Bábovka je specifická svým tvarem díky speciální formě, ve které se peče. Existuje mnoho variant, jako je například mramorová bábovka, kdy se do části těsta přidává kakao, což vytváří zajímavý vzor. Tento moučník se zpravidla podává ke kávě nebo čaji a je ideální volbou pro rodinná setkání či slavnostní příležitosti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pro děti, Těsta, Dezerty, Cukroví
Štítky:

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Bábovka.

Přidat komentář