Domácí chleba

Domácí chleba
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 45 minut
Porce: 10

Tento recept na domácí chleba je prostě jednoduchý a jednoduše prostý. Opravdu. Jde o recept, kterým můžete začít svou dráhu domácího pekaře a kterým se nedá prakticky nic zkazit. Domácí chleba za trochu té námahy stojí. Jen si představte tu vůni, která se line po celém domě, a tu chuť, která dokazuje, že i chleba může být šťavnatý. A v posledku tu radost, že se vám povedlo vyrobit domácí chleba. Experimenty tento domácí chleba odpouští, takže vzhůru do toho. Vyzkoušet můžete třeba různé druhy mouk – špaldovou, pšeničnou, chlebovou nebo žitnou mouku. Do samotného těsta lze přidat oříšky, bylinky, koření a tak dále. Kůrku můžete ochutit také podle svých představ, když ji posypete tím, co máte rádi. Recept na domácí chleba zde.

Ingredience aneb co potřebujete

2 hrnky hladké mouky (popřípadě žitná, chlebová, špaldová)
1,5 lžičky sušeného droždí
1,5 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 hrnku vlažné vody, popřípadě syrovátky
další ingredience podle chuti

Postup vaření podle receptu

Nejprve všechny suroviny rozmíchejte v mixéru. Těsto bude mít řidší konzistenci, což je v pořádku.

Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 4 hodiny kynout. Mezitím rozpalte troubu 230 °C.

Chléb vložte do bytelného hrnce, zapékací mísy nebo na plech, to je vcelku jedno, jenom je musíte dát na chvíli do trouby, aby se nahřály.

Potom plech či hrnec vyndejte z trouby, měly by být skutečně horké, a opatrně vložte těsto a přikryjte. Pečte 30 minut, potom chleba odkryjte, potřete vodou a odkryté pečte dalších 15 minut.

Po upečení domácí chleba vyndejte z nádoby, položte na mřížku a nechte odpočinout, ať se nezapaří. Po vychladnutí můžete domácí chleba nakrájet.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí chleba

Domácí chleba je jedním z nejoblíbenějších pokrmů, které si můžete připravit přímo ve své kuchyni. Příjemná vůně čerstvě upečeného chleba je nenahraditelná a dokáže navodit pocit domova. Domácí chleba nabízí možnost experimentovat s různými druhy mouky a přísadami, jako jsou semínka, bylinky nebo sušené ovoce. Proces pečení umožňuje mít kontrolu nad kvalitou a čerstvostí surovin. Nejlepší je, když se podává horký, s kouskem másla, které se pomalu rozpouští na jeho křupavé kůrce. Užijte si tuto domácí dobrotu s pocitem spokojenosti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (24 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: České, Těsta, Pečivo, Příloha
Štítky: česká kuchyně, těsto, chuťovka, svačina, pečivo, příloha, Ostatní kuchyně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí chleba.

Přidat komentář