Domácí chleba

Tento recept na domácí chleba je prostě jednoduchý a jednoduše prostý. Opravdu. Jde o recept, kterým můžete začít svou dráhu domácího pekaře a kterým se nedá prakticky nic zkazit. Domácí chleba za trochu té námahy stojí. Jen si představte tu vůni, která se line po celém domě, a tu chuť, která dokazuje, že i chleba může být šťavnatý. A v posledku tu radost, že se vám povedlo vyrobit domácí chleba. Experimenty tento domácí chleba odpouští, takže vzhůru do toho. Vyzkoušet můžete třeba různé druhy mouk – špaldovou, pšeničnou, chlebovou nebo žitnou mouku. Do samotného těsta lze přidat oříšky, bylinky, koření a tak dále. Kůrku můžete ochutit také podle svých představ, když ji posypete tím, co máte rádi. Recept na domácí chleba zde.
Ingredience aneb co potřebujete
2 hrnky hladké mouky (popřípadě žitná, chlebová, špaldová)
1,5 lžičky sušeného droždí
1,5 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 hrnku vlažné vody, popřípadě syrovátky
další ingredience podle chuti
Postup vaření podle receptu
Nejprve všechny suroviny rozmíchejte v mixéru. Těsto bude mít řidší konzistenci, což je v pořádku.
Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 4 hodiny kynout. Mezitím rozpalte troubu 230 °C.
Chléb vložte do bytelného hrnce, zapékací mísy nebo na plech, to je vcelku jedno, jenom je musíte dát na chvíli do trouby, aby se nahřály.
Potom plech či hrnec vyndejte z trouby, měly by být skutečně horké, a opatrně vložte těsto a přikryjte. Pečte 30 minut, potom chleba odkryjte, potřete vodou a odkryté pečte dalších 15 minut.
Po upečení domácí chleba vyndejte z nádoby, položte na mřížku a nechte odpočinout, ať se nezapaří. Po vychladnutí můžete domácí chleba nakrájet.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí chleba
Domácí chleba je jedním z nejoblíbenějších pokrmů, které si můžete připravit přímo ve své kuchyni. Příjemná vůně čerstvě upečeného chleba je nenahraditelná a dokáže navodit pocit domova. Domácí chleba nabízí možnost experimentovat s různými druhy mouky a přísadami, jako jsou semínka, bylinky nebo sušené ovoce. Proces pečení umožňuje mít kontrolu nad kvalitou a čerstvostí surovin. Nejlepší je, když se podává horký, s kouskem másla, které se pomalu rozpouští na jeho křupavé kůrce. Užijte si tuto domácí dobrotu s pocitem spokojenosti.