Karbanátky

Recept na karbanátky zná úplně každý od Londýna po Moskvu. Karbanátky představují to nejlepší z klasiky, kterou si lidé po celém světě přetvářejí k obrazu svému. Karbanátky a jejich recept by proto neměl chybět ani v žádné české domácnosti, protože se jedná o rychlé, snadné a vydatné jídlo, které má ještě jednu neocenitelnou vlastnost – chutná povětšinou dětem. Recept na skvělé domácí karbanátky zvládne i nezkušená kuchařka nebo nezkušený kuchař, což je další důvod, proč se do nich pustit.
Karbanátky mohou mít v našich krajích mnoho podob. Velké popularitě se těší i kapustové karbanátky, květákové karbanátky, brokolicové karbanátky nebo karbanátky se sýrem. Konzumovat se mohou jak teplé, tak studené, a když jsou jeden dva dny uleželé, tak chutnají naprosto neodolatelně. Jako přílohu volte brambory nebo chleba. Recept na karbanátky spočívá v triviálním smíchání surovin a smažení. Tento recept na karbanátky zastupuje klasickou variantu s mletým masem a tradičním kořením.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g mletého vepřového masa
1 až 2 lžičky soli
2 lžičky mletého pepře
1 špetka mletého chilli
8 stroužků česneku
4 g majoránky
1 ks velké cibule
2 ks vajíček
strouhanku podle potřeby
4 lžíce vepřového sádla
Postup vaření podle receptu
Do větší mísy dejte mleté vepřové maso a přidejte sůl, pepř, špetku chilli a prolisovaný česnek. Všechno pořádně promíchejte, klidně i rukama, tak to jde nejlépe.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, majoránku v dlaních rozetřete a spolu s vejci dejte všechno ke směsi do mísy. Znovu důkladně promíchejte.
Můžete dát na dvě hodiny odpočinout do lednice.
Vytvarujte karbanátky a na rozehřátém oleji nebo sádle pozvolna smažte z obou stran.
Co jste ještě nevěděli o receptu Karbanátky
Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni. Tyto masné kuličky se připravují z mletého masa, obvykle vepřového, hovězího nebo jejich směsi. Do masové směsi se přidává strouhanka, vajíčko, koření a někdy i česnek či cibule pro lepší chuť. Karbanátky se formují do kuliček nebo plochých placiček a smaží se na pánvi dozlatova. Podávají se často s bramborovou kaší nebo chlebem, doplněné kyselou okurkou či hořčicí. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost a možnost úprav podle chuti.