Špagety carbonara

Špagety carbonara
Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Porce: 4

Špagety carbonara zná asi každý a každý na ně snad v dobrém, možná v nejlepším vzpomíná. Recept na špagety carbonara je až směšně jednoduchý a rychlý, a přesto z něj dostanete naprosto úchvatný zážitek, který vás pohladí po duši. Toho všeho docílíte s pouhými čtyřmi surovinami, přičemž recept na špagety carbonara skrývá největší svízel v postupu přípravy. Ta je s přehledem nejdůležitější. Druhá nejdůležitější věc je kvalita a čerstvost surovin. Těstoviny můžete použít jak čerstvé, kdy počítejte na porci s 200–300 gramy, tak se sušenými, kdy počítejte s 100 gramy na porci. Recept na špagety carbonara má další důležitou složku. Tou je slanina. Použít můžete tu obyčejnou kupovanou, ale máte-li náladu, pořiďte si kvalitnější třeba z nějakého italského obchodu s lahůdkami. Žloutek dokáže být pěkná mrcha, a tak si dávejte velký pozor, aby byl krásně vláčný, a hlavně, aby se nesrazil. Špagety carbonara by potom stály za starou belu. Na recept na špagety carbonara používejte výhradně parmazán, případně pecorino. Recept na báječné špagety carbonara najdete právě tady.

Ingredience aneb co potřebujete

400 g špaget
200 g slaniny
6 žloutků
80 g parmazánu
sůl
pepř

Postup vaření podle receptu

Na 4 porce nalijte do velkého hrnce 4 litry vody. Vodu osolte, přiveďte k varu a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

Mezitím si nakrájejte slaninu a zhruba 5 minut ji na pánvi restujte dozlatova. Sýr nastrouhejte na struhadle najemno.

Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s asi ¾ sýra.

Jakmile vám cinkne čas těstovin, tak je nezcezujte, jak jste zvyklí, ale kleštěmi nebo děrovanou naběračkou je opatrně přendejte do pánve. Voda, která na těstovinách ulpí, krásně pomůže výsledné konzistenci špaget. Vodu od špaget z hrnce zatím nevylévejte.

Do pánve se slaninou a špagetami, kterou jste měli stále na plotně, a tak zůstává ještě teplá, rozlijte žloutky se sýrem a všechno pořádně promíchejte. Před podáváním opepřete.

Co jste ještě nevěděli o receptu Špagety carbonara

Špagety Carbonara jsou klasickým italským pokrmem, který vyniká jednoduchostí a jemnou chutí. Základem jsou kvalitní špagety, které se smíchají s krémovou omáčkou z vajec, sýra Pecorino Romano a čerstvě mletého černého pepře. Typickou chuť dodává pancetta nebo guanciale, které se jemně opečou, aby se uvolnily všechny aromatické látky. Jídlo se podává horké, aby omáčka dokonale pokryla všechny těstoviny. Správně připravené špagety carbonara jsou přinejmenším gastronomickým zážitkem, který ocení každý milovník pravé italské kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Vepřové maso, Italské, Špagety
Štítky: vepřové maso, hlavní chod, italská kuchyně, sýr, těstoviny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Špagety carbonara.

Přidat komentář