Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 1

Přepuštěné máslo, známé také jako ghí, si můžeme jednoduše vyrobit z obyčejného másla. Tato forma másla má lepší nutriční vlastnosti...

Ingredience aneb co potřebujete

250 g másla

Postup vaření podle receptu

Vložíme máslo do pánve nebo do nízkého hrnce s tlustým dnem a na velmi slabém ohni ho necháme rozpustit.

Za pomalého vaření po dobu asi 30 minut odstraňujeme přebytečnou tekutinu. Pravidelně mícháme a sbíráme vzniklou pěnu. Konečné máslo by mělo mít zlatavou barvu a být průzračné.

Hotové máslo přefiltrujeme pomocí jemného sítka, které je pokryté plátýnkém nebo papírovým filtrem, například kávovým.

Poté směs přelijeme do vhodné uzavíratelné nádoby, necháme ji vychladnout a uložíme do lednice.

Co jste ještě nevěděli o receptu Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo, známé také jako ghee, je tradiční tuk používaný v mnoha kuchyních světa, zejména v indické a ajurvédské. Vyrábí se pomalým zahříváním másla, čímž se odstraní voda a mléčné bílkoviny, čímž vzniká čirý, zlatavý tuk s nutričními vlastnostmi. Tento tuk má vysoký kouřový bod, což jej činí ideálním pro vaření při vysokých teplotách. Přepuštěné máslo je bohaté na zdravé tuky a vitamíny, a navíc má delší trvanlivost než běžné máslo.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (36 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo
Štítky: vaření, snadné, běžný den, levné, snadný, do 30 minut, do 50 korun, ostatní, vegetarianské

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Přepuštěné máslo.

Přidat komentář