Hrachová kaše

Ve vodě propláchneme půlený žlutý hrách, ten se nemusí předem namáčet. Propláchnutý hrách dáváme do 2litrů vody tak, aby byl ponořený a asi hodinu jej vaříme. Čtvrt hodiny před koncem vaření pak hrách osolíme.
Ingredience aneb co potřebujete
2 l voda
omáčka 500 g půlený žlutý hrách
1 lžička sůl
podle chuti 1 ks cibule
sůl
100 ml sladká smetana
mletý černý pepř
příloha klobása nebo párky
sterilované okurky
chléb
Postup vaření podle receptu
Oloupanou cibulku osmahneme na oleji. Slitý hrách rozmixujeme a vodu z něj si necháváme stranou. Z rozmixovaného hrachu nám vznikne hustá kaše, na kterou použijeme slitou vodu na rozředění dle potřeby.
Jako poslední přidáme do kaše osmahnutou cibulku, smetanu, sůl a pepř.
Hrachovou kaši podáváme s pečivem a okurkou. Můžeme přidat i opečenou klobásu či vařený párek.
Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová kaše
Hrachová kaše je tradiční české jídlo, které se vyrábí z vařeného hrášku, často doplněné bramborami a kořenovou zeleninou. Základem je rozvařený hrách, který se následně rozmixuje nebo rozmačká na jemnou kaši. Jídlo je výživné a bohaté na vlákninu a bílkoviny, což ho činí ideální volbou pro vegetariány. Hrachová kaše se často podává s uzeným masem, slaninou nebo cibulkou, ale vegetariánské varianty jsou také velmi oblíbené. Tato chutná kaše je oblíbená zejména v zimních měsících, kdy zahřeje a dodá energii.