Hrachová kaše

Hrachová kaše
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Ve vodě propláchneme půlený žlutý hrách, ten se nemusí předem namáčet. Propláchnutý hrách dáváme do 2litrů vody tak, aby byl ponořený a asi hodinu jej vaříme. Čtvrt hodiny před koncem vaření pak hrách osolíme.

Ingredience aneb co potřebujete

2 l voda
omáčka 500 g půlený žlutý hrách
1 lžička sůl
podle chuti 1 ks cibule
sůl
100 ml sladká smetana
mletý černý pepř
příloha klobása nebo párky
sterilované okurky
chléb

Postup vaření podle receptu

Oloupanou cibulku osmahneme na oleji. Slitý hrách rozmixujeme a vodu z něj si necháváme stranou. Z rozmixovaného hrachu nám vznikne hustá kaše, na kterou použijeme slitou vodu na rozředění dle potřeby.

Jako poslední přidáme do kaše osmahnutou cibulku, smetanu, sůl a pepř.

Hrachovou kaši podáváme s pečivem a okurkou. Můžeme přidat i opečenou klobásu či vařený párek.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hrachová kaše

Hrachová kaše je tradiční české jídlo, které se vyrábí z vařeného hrášku, často doplněné bramborami a kořenovou zeleninou. Základem je rozvařený hrách, který se následně rozmixuje nebo rozmačká na jemnou kaši. Jídlo je výživné a bohaté na vlákninu a bílkoviny, což ho činí ideální volbou pro vegetariány. Hrachová kaše se často podává s uzeným masem, slaninou nebo cibulkou, ale vegetariánské varianty jsou také velmi oblíbené. Tato chutná kaše je oblíbená zejména v zimních měsících, kdy zahřeje a dodá energii.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Hlavní jídlo
Štítky: česká kuchyně, hlavní chod, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hrachová kaše.

Přidat komentář