Bramborové placičky

Bramborové placičky nám zpestří jídelníček. Jsou nejlepší za tepla. V zimním období zahřejí.
Ingredience aneb co potřebujete
4 - 5 ks brambory
1 ks vajíčko
ovesné vločky - malá miska
voda
sůl
sýr - např. eidam, hermelín apod.
sádlo - vepřové
1 stroužek český česnek
mouka - hladká
1 hrst majoránka - čerstvá nebo sušená
červená paprika
uzenina měkký nebo pikantní salám
škrobová moučka např. Solamyl
oblíbená semínka
Postup vaření podle receptu
Do hrnce si dáme brambory (neloupeme), přilijeme vodu a lehce osolíme. Vaříme do poloměkka.
Předehřejeme si troubu, připravíme si silikonový vál, kruhové vykrajovátko.
Studené brambory si rozstrouháme do mísy.
Ovesné vločky chvilku namočíme do horké vody.
Přendáme do mísy spolu s vajíčkem.
Okořeníme (bez soli) a přidáme bylinky. Zahustíme škrobovou moučkou. Můžeme nahradit hladkou moukou ( a v tom případě ještě nandáme 40 g rozstrouhaného sádla)
Nandáme utřený česnek. Promícháme.
Směs rozložíme na vál. Lehce rozválíme. Použijeme kruhové vykrajovátko (např.na hamburgry)a přenášíme jednotlivé placičky na plech. Ideálně na pečící papír.
Mašlovačkou potíráme tekutým sádlem. Posypeme bylinkami, solí aj. Záleží na našich chutích.
Nebo navrch rozprostřeme oblíbená semínka.
Pokud nechceme použít sádlo, stačí pokapat vodou s trochou soli.
Vložíme do předehřáté trouby (cca 180°C) zhruba na půl hodiny.
Mezi tím si pomocí ručního mixéru rozsekáme dobrý sýr, měkký salám nebo i červenou papriku. Pár minut před dokončením, poklademe surovinami a chvilku necháme v troubě dojít.
Dobrou chuť.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborové placičky
Bramborové placičky jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni. Připravují se z nastrouhaných brambor, mouky a vajec, které tvoří základ těsta. Často se dochucují solí, pepřem a někdy i česnekem nebo majoránkou. Těsto se tvaruje do placiček a smaží na oleji do zlatova. Podávají se buď jako hlavní jídlo s různými dipy, nebo jako příloha k masům. Jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř, což je činí velmi chutnými. Bramborové placičky jsou snadno dostupné surovinově a oblíbené v mnoha domácnostech.