Ořechové úly

Ať už je oslovujete jako úly nebo vosí hnízda, jde o stejné oblíbené nepečené vánoční cukroví. Jeho aroma je naplněno ořechy a obsahuje pudinkovo-máslový krém.
Ingredience aneb co potřebujete
Na úly
200 g mletých vlašských ořechů
200 g cukr moučka
1 bílek
Na kolečka pod úly
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g cukr moučka
(1 žloutek)
Na krém
200 g másla
350 ml mléka
1 vanilkový pudink
cukr moučka
mandlové aróma
cukr moučka na obalení
Postup vaření podle receptu
Plech vysteleme pečicím papírem a předehřejeme troubu na 180 °C.
Z všech ingrediencí vytvoříme těsto. Na pomoučeném vále ho rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm.
Vykrajujeme kolečka o velikosti podle otvoru ve formě na úly. Položíme je na plech, dáme do trouby a upečeme do zlatova.
Z ořechů, cukru a bílku (nebo rumu) připravíme těsto. Tvoříme kuličky, které obalíme v cukru a vtlačíme do formy na úly.
Ve středu vytvoříme díru. Naplníme krémem a přilepíme k upečenému a vychladlému kolečku. Necháme zchladnout.
Pudink rozmícháme v mléce a za neustálého míchání uvaříme hustou směs. Když je pudink vychladlý, přidáme ho do másla a dobře promícháme. Podle chuti přidáme cukr a aroma. Krém můžeme obohatit o své oblíbené přísady.
Co jste ještě nevěděli o receptu Ořechové úly
Ořechové úly jsou oblíbeným českým sladkým pečivem, které se skládá z křehkého těsta a je plněné lahodným ořechovým krémem. Tento dezert je často ozdoben polevou z čokolády a posypán mletými ořechy, což mu dodává nejen vynikající chuť, ale i atraktivní vzhled. Ořechové úly se obvykle připravují na sváteční příležitosti a rodinné oslavy, protože jejich výroba vyžaduje trochu více času a trpělivosti. Jsou ideálním sladkým potěšením pro všechny milovníky ořechových dezertů.