Kokosky

Kokosky
Doba přípravy: 70 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 1

Připravit křehké a měkké kokosové sušenky je skutečné umění. S naším jednoduchým receptem to ale zvládnete snadno. Stačí se řídit několika pokyny a možná si kokosky zamilujete...

Ingredience aneb co potřebujete

3 bílky
210 g jemného krupicového cukru
100 g strouhaného kokosu
1 lžička jahodové marmelády (nebo podle chuti - meruňková, borůvková)

Postup vaření podle receptu

Do hrnce, který je dostatečně velký na to, aby se na něj mohla umístit šlehací nádoba, nalijeme vodu. Voda by se neměla dotýkat dna šlehací nádoby.

Do mísy dáme bílky a vyšleháme je do lehké pěny.

Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Poté plamen ztlumíme a na hrnec umístíme mísu s mírně vyšlehanými bílky. Postupně do nich přidáváme cukr, šleháme a zároveň je zahříváme. Cukr by se měl v bílkovém sněhu úplně rozpustit a sníh by měl mít teplotu kolem 45-50 °C. Teplotu můžeme zjistit pomocí kuchyňského teploměru. Pokud ho nemáme, můžeme do sněhu ponořit prst – pokud je sníh příjemně teplý a pevný, je připravený.

Mísu vyndáme z vodní lázně a sníh pokračujeme šlehat, dokud nevychladne. Poté do něj opatrně přimícháme kokos a marmeládu.

Troubu zahřejeme na 130-140 °C. Velký plochý plech pokryjeme pečicím papírem.

S pomocí dvou lžiček tvoříme malé hromádky kokosové směsi, které pokládáme na plech vyložený papírem. Jednou lžičkou nabíráme směs a druhou ji formujeme do úhledných hromádek, které následně umisťujeme na plech.

Pečeme pomalu přibližně 15-20 minut, dokud nezískají růžovou barvu. Pokud se kokosky začnou hnědnout moc brzy, snížíme teplotu o 10-20 °C.

Necháme vychladnout na plechu a poté je přemístíme do papírových sáčků, které uchováváme v suchém a chladném místě.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kokosky

Kokosky jsou oblíbené české cukrovinky, které se vyrábějí z kokosu, cukru a bílků. Tyto sladké delikatesy mají křupavou texturu a výraznou kokosovou chuť. Často se pečou do zlatova a podávají jako dezert nebo pochoutka k čaji či kávě. Kokosky mohou být také obohaceny o čokoládovou polevu, což jim dodává ještě více lahodnosti. Jsou vhodné pro různé příležitosti a potěší milovníky kokosových produktů. Jejich jednoduchý recept a skvělá chuť z nich dělají oblíbenou volbu nejen na svačinu, ale i na oslavy a rodinné akce.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (72 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Cukroví
Štítky: cukroví, snadné, česká, snadný, bezlepkové, pečení, sladké, exotické ovoce, vánoce, pečené, svatba, kokosky

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kokosky.

Přidat komentář