Oblíbené linecké těsto

Snad každý si pamatuje vůni lineckého cukroví, které provoní celý byt. Oslavu, kde babička upekla moučník. Linecké těsto nás provází od dětství až po dospělost.
Ingredience aneb co potřebujete
120 g moučkový cukr
2 ks žloutek
1 ks cukr - vanilkový
350 g mouka - hladká
pro vůni a dochucení citronová kůra
250 g máslo (nebo rostlinný tuk)
Postup vaření podle receptu
Připravíme si potřebné suroviny a můžeme začít.
Já si nejraději připravím silikonový vál a na něm těsto připravuji.
Vysypu si hladkou mouku a přidám citronovou kůru.
Na to nasypu moučkový a vanilkový cukr. Do toho posadím změklé máslo a naliji žloutek. Někdo místo másla použije rostlinný tuk, ale já jsem zastáncem másla. Těsto je po něm, takové voňavé.
Umyjeme si ruce a těsto rukama důkladně zpracujeme.
Na pomoučeném vále si pomocí válečku těsto rozválíme.
A teď už je jen na nás, co si z něj uděláme.
Pokud chceme tmavé linecké těsto, přidáme do něj kakao.
Upečeme a můžeme slepit marmeládou, čokoládovým nebo máslovým krémem apod.
Co jste ještě nevěděli o receptu Oblíbené linecké těsto
Oblíbené linecké těsto je základním kamenem mnoha českých cukroví. Tradičně se používá při pečení vánočních lineckých koleček. Tento lahodný, křehký základ je vyráběn z kvalitního másla, hladké mouky a cukru. Voňavá vanilka a citronová kůra dodávají těstu nezapomenutelnou chuť. Linecké těsto lze též využít k přípravě dalších dezertů, jako jsou dortové korpusy nebo různé druhy koláčků a sušenek. Po upečení je často zdobeno marmeládou, polevami nebo posypáno cukrem. V kuchyni je synonymem klasiky a vytváří nostalgické vzpomínky na sváteční chvíle.