Linecké koláčky
Prosejeme hladkou mouku a cukr. Poté přidáme nakrájené máslo, žloutek a vejce, a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie.
Ingredience aneb co potřebujete
Linecké koláčky
300 g hladké mouky
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vejce
Punčovina
zbytky korpusů
Krém
2 vanilkové pudinky
1/2 l mléka
120 g másla
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
Dále
marmeláda
rum
čokoláda na zdobení
cukrářské zdobení
(Punčovina - Odřezky z korpusů - nebo upečený piškot rozmělníme v misce. Přidáme trochu krému, džem, ochutíme rumem. Když je hmota moc suchá, přidáme šťávu z kompotu nebo silnější ovocný sirup. Musí vzniknout hmota, která nebude ani příliš suchá, ani mokrá, aby se odlepila od misky a dala se z ní vytvarovat např.kulička. Punčovinu rozválíme na silnější plát a vykrajujeme kolečka. Lepíme mezi dvě linecká kolečka kapkou čokolády.)
Postup vaření podle receptu
Prosejeme hladkou mouku a cukr moučka. Poté přimícháme nakrájené máslo, žloutek, celé vajíčko a vypracujeme těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme ho minimálně na hodinu odpočinout.
Plech pokryjeme papírem na pečení a nebudeme zapomínat včas zapnout troubu na 180 °C, aby se zahřála.
Těsto rozprostřeme na tloušťku 3 mm a pomocí vykrajovátka vytvoříme kolečka, která následně umístíme na připravený plech.
Plech dáme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut.
Upečené spojíme punčovou hmotou a ozdobíme podle naší kreativity.
Co jste ještě nevěděli o receptu Linecké koláčky
Linecké koláčky jsou tradičním českým cukrovím, které se vyrábí z jednoduchého těsta z másla, mouky, cukru a vaječných žloutků. Tyto chutné koláčky se často plní marmeládou nebo nutelou a zdobí se moučkovým cukrem. Typické jsou světle žluté těsto a barevné náplně, které vytvářejí kontrast a lákavý vzhled. Linecké koláčky se tradičně pečou na Vánoce, ale jsou oblíbené po celý rok. Jejich příprava vyžaduje zručnost a trpělivost, což je dělá výjimečným a oblíbeným sladkým pokrmem v české kuchyni.

Tomáš Rohlena