Domácí karamely

Vytvoření této oblíbené sladkosti není příliš složité. Je jen potřeba řídit se návodem, mít po ruce teploměr a během přípravy dodržovat určené teploty.
Ingredience aneb co potřebujete
250 ml smetany ke šlehání
5 lžic rozpuštěného másla
1 vanilkový lusk
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
Dále
1/2 hrnku medu
1,25 hrnku cukru
vločková sůl (lze vynechat)
Postup vaření podle receptu
Smetanu, máslo, semínka z vanilky, skořici a sůl zahřejeme až k varu, a jakmile začnou vařit, sundáme je z ohně. Poté je necháme odstát při pokojové teplotě.
Do hrnce vložíme cukr a med, a za středního tepla vaříme, dokud teplota nedosáhne 138 °C, přičemž občas promícháme. Jakmile dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme vařením na středním plameni, dokud teplota nezíská 126 °C.
Plech nebo formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme na něj připravenou směs. Na povrchu ji můžeme jemně posypat vločkovou solí.
Necháme asi 30 minut stát při pokojové teplotě, poté dáme do lednice na přibližně 2 hodiny.
Jakmile směs ztuhne, nakrájíme ji na kostičky nebo obdélníky pomocí naolejovaného nože nebo kráječe na pizzu. Každý kousek karamelu pak zabalíme do pečicího papíru nebo potravinové fólie.
Udržujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě maximálně 3 týdny.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí karamely
Domácí karamely jsou lahodným sladkým potěšením, které si snadno připravíte i v pohodlí domova. Jejich výroba spočívá v karamelizaci cukru, doplněného máslem a smetanou, což vytváří bohatou a krémovou texturu. Můžete je ochutit různými ingrediencemi, jako jsou ořechy, čokoláda nebo mořská sůl, čímž přidáte jedinečný nádech. Tyto domácí dobroty jsou skvělým dárkem nebo lahodným zpestřením ke kávě a čaji, a každý si na nich pochutná. Vyzkoušejte si vytvořit své vlastní domácí karamely a užijte si jejich nezaměnitelnou chuť!