Domácí karamely

Domácí karamely
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 40

Vytvoření této oblíbené sladkosti není příliš složité. Je jen potřeba řídit se návodem, mít po ruce teploměr a během přípravy dodržovat určené teploty.

Ingredience aneb co potřebujete

250 ml smetany ke šlehání
5 lžic rozpuštěného másla
1 vanilkový lusk
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
Dále
1/2 hrnku medu
1,25 hrnku cukru
vločková sůl (lze vynechat)

Postup vaření podle receptu

Smetanu, máslo, semínka z vanilky, skořici a sůl zahřejeme až k varu, a jakmile začnou vařit, sundáme je z ohně. Poté je necháme odstát při pokojové teplotě.

Do hrnce vložíme cukr a med, a za středního tepla vaříme, dokud teplota nedosáhne 138 °C, přičemž občas promícháme. Jakmile dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme vařením na středním plameni, dokud teplota nezíská 126 °C.

Plech nebo formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme na něj připravenou směs. Na povrchu ji můžeme jemně posypat vločkovou solí.

Necháme asi 30 minut stát při pokojové teplotě, poté dáme do lednice na přibližně 2 hodiny.

Jakmile směs ztuhne, nakrájíme ji na kostičky nebo obdélníky pomocí naolejovaného nože nebo kráječe na pizzu. Každý kousek karamelu pak zabalíme do pečicího papíru nebo potravinové fólie.

Udržujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě maximálně 3 týdny.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí karamely

Domácí karamely jsou lahodným sladkým potěšením, které si snadno připravíte i v pohodlí domova. Jejich výroba spočívá v karamelizaci cukru, doplněného máslem a smetanou, což vytváří bohatou a krémovou texturu. Můžete je ochutit různými ingrediencemi, jako jsou ořechy, čokoláda nebo mořská sůl, čímž přidáte jedinečný nádech. Tyto domácí dobroty jsou skvělým dárkem nebo lahodným zpestřením ke kávě a čaji, a každý si na nich pochutná. Vyzkoušejte si vytvořit své vlastní domácí karamely a užijte si jejich nezaměnitelnou chuť!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (47 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Cukroví
Štítky: cukroví, vaření, sváteční / nedělní, česká, moučníky, sladké, vánoce, náročný, ostatní, dětská oslava

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí karamely.

Přidat komentář