Linecké těsto

Linecké pečivo patří k vánocům. Ta vůně, chuť to je krása!
Ingredience aneb co potřebujete
0,300 kg máslo - kvalitní
2 ks vaječný žloutek
1/2 kg mouka - hladká
0,170 kg moučkový cukr
Postup vaření podle receptu
Využití lineckého těsta je široké např. na různé moučníky. Postup na těsto je následující.
Na silikonový vál si nasypeme hladkou mouku. Přidáme moučkový cukr a promícháme.
Položíme měkké máslo. Vyklepneme vaječné žloutky a rukama prohněteme.
Hněteme tak dlouho, až nám vznikne krásné těsto.
Uložme do sáčku a dáme do chladničky.
Plechy vyložíme pečícím papírem.
Moukou si posypeme vál a vložíme na něj část těsta. Válečkem si těsto rozválíme a pomocí formiček vykrajujeme.
Zapneme si troubu na 180°C.
Kousky klademe na plech a pečeme do lehkého zbarvení. (cca kolem pěti minut)
Před vánoci namažeme dobrým džemem, oblíbenou náplní, nutelou apod. Ozdobíme bílou nebo tmavou polevou, posypeme kokosem, oříšky, barevnými kuličkami nebo jen lehce cukrem.
Když si vezmeme pár pěkných kousků cukroví a dáme ho do ozdobné krabičky, do celofánu nebo jen převážeme mašličkou, máme drobnou pozornost pro kohokoliv.
Co jste ještě nevěděli o receptu Linecké těsto
Linecké těsto je tradiční rakouský recept, který si získal oblibu i v českých kuchyních. Je známé svou jemnou a křehkou texturou, což je důsledkem vysokého obsahu másla. Hlavními ingrediencemi jsou máslo, mouka a cukr, často s přídavkem vajec či žloutků a citronové kůry pro aroma. Linecké cukroví se peče především o Vánocích a je typicky slepované marmeládou. Díky své univerzálnosti se dá využít i na výrobu koláčů a dortů. Jeho jednoduchost a bohatá chuť zaručují oblíbenost u všech generací.