Vánoční tradice: Medové perníčky

Podrobný návod na přípravu perníčků je úvodem k oblíbenému tradičnímu cukrové. Budete potřebovat kvalitní těsto, formičky na různé tvary a předehřátou...
Ingredience aneb co potřebujete
400 g hladké mouky ouky
25 g solamylu
10 g sody
130 g třtinového cukru (jemně mletého)
100 g medu
2 celá vejce
1 žloutek
3,5 lžičky skořice
2,5 lžičky badyánu
2,5 lžičky hřebíčku
2 lžičky kardamonu
2 lžičky zázvoru
6 kuliček nového koření
Dále
vajíčko na potření
bílek
175 g mletého cukru
Postup vaření podle receptu
Mouku, solamyl, cukr, sodu a kakao dobře promíchejte. Nové koření rozemelte na jemno v hmoždíři. Přidejte ho k moučné směsi spolu s ostatními kořením. Znovu promíchejte a celé to prosejte přes jemné síto do velké mísy.
Ve mixéru šlehejte 2 vejce, žloutek a med. Poté směs přidejte k suchým ingrediencím a důkladně zpracujte na těsto. Na začátku to může vypadat, že se suché mleté suroviny nikdy nespojí, ale s trpělivostí a silou v rukou to zvládnete.
Zabalte hotové těsto do potravinové fólie, aby nevyschlo, a dejte ho do ledničky, aby si odpočalo alespoň 3 dny, ideálně však týden.
Těsto důkladně zpracujte, ideálně v menších kusech. Perníčky můžete rozválet na pomoučněném vále, ale tím se do těsta dostane více mouky, což není nejlepší.
Těsto nejlépe připravíte tak, že na pracovní plochu položíte vlhkou utěrku a na ni rozložíte průhlednou fólii. Na tuto fólii pak rozválejte těsto, přičemž použijete další vrchní plát fólie. Tímto způsobem se vám těsto nebude lepit k podložce a nebudete potřebovat další mouku. Rozválejte ho na rovnoměrný plát o tloušťce 2 mm (dávejte pozor na záhyby z pokrčené fólie!).
Předehřejte troubu na teplotu 180 °C. S pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary a pomocí obracečky je přeneste na plech pokrytý pečicím papírem (nezapomeňte nechat mezi nimi dostatek místa, jinak se perníčky spojí).
Umístěte plech do předehřáté trouby na 5-6 minut a zatím si v míse prošlehejte vejce.
Jakmile jsou perníčky upečené, potřete je tenkou vrstvou vajíčka, aby měly hezký lesklý povrch. Nechte je minimálně tři dny odpočívat v uzavřené nádobě, než je začnete zdobit.
Mísu, kterou jste důkladně umyli a odmastili, potřete půlkou citronu, aby v ní nezůstala žádná dužina, jen trochu šťávy.
Mletý cukr (170-200 g, v závislosti na velikosti bílků) důkladně prosijte přes jemné sítko alespoň třikrát, aby se odstranily všechny hrudky. Poté cukr smíchejte s bílkem a šlehejte, dokud nevznikne hladká a nezrnitá poleva.
Naplněte zdobicí sáček polevou (nebo pevný igelitový sáček se zipem, který mám rád), ustřihněte mu malý růžek, aby se vytvořila úzká dírka, a dekorujte perníčky podle své nálady a představivosti.
Upečené perníčky se nejlépe změknou, když je dáme do starého kameninového hrnce po babičce a přikryjeme je obráceným talířem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vánoční tradice: Medové perníčky
Vánoční tradice: Medové perníčky
Medové perníčky jsou neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Tato lahodná cukrovinka se vyrábí z medu, mouky a koření, které vytvářejí nezaměnitelnou chuť. Perníčky se často zdobí polevou a různými Barevnými posypkami, což z nich dělá krásnou ozdobu vánočního stolu. Pečení perníčků se stalo rodinnou tradicí, při které se scházejí blízcí a společně připravují sladké dobroty. Tento jedinečný recept se předává z generace na generaci, což posiluje rodinné vazby a vytváří nezapomenutelné vzpomínky.