Baklava

Pro přípravu Baklavy budeme potřebovat phyllo těsto. Je zde vstvené mletými ořechy a prolévané sladkým sirupem. Vůně baklavy vám způsobí omamný pocit vzrušení. A i přesto, že má Baklava své kořeny až v 11.století, dodnes je nejoblíbenějším dezertem všech Řeků.
Ingredience aneb co potřebujete
5 šálků mandlí
4 hrnky cukru
strouhanka
1 lžíce mleté skořice
phyllo těsto
citronová šťáva
sůl
máslo
Postup vaření podle receptu
Mandle, cukr a dvě lžíce strouhanky spojíme v jednu směs. Přidáme skořici a citronovou šťávu. Phyllo rozprostřeme na pekáč a potřeme změklým máslem. Posypeme vrstvou cukrové směsi a opět přiklopíme plátem těsta. Pečeme cca 35 minut na 280 stupňů.
Co jste ještě nevěděli o receptu Baklava
Baklava je tradiční sladká pochoutka pocházející z Blízkého východu a oblastí Balkánu. Tato delikatesa je složena z tenkých vrstev těsta filo, které jsou prokládány směsí ořechů a zalité sladkým sirupem z cukru nebo medu. Každá vrstva filo těsta je pečlivě potřená rozpuštěným máslem, což zajišťuje její křehkost a jemnost. Existuje mnoho variant baklavy v závislosti na regionu, včetně použití různých druhů ořechů, jako jsou vlašské ořechy, pistácie nebo mandle. Baklava je často podávána při slavnostních příležitostech a je oblíbená pro svou bohatou chuť a vůni.