Baklava

Baklava
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Pro přípravu Baklavy budeme potřebovat phyllo těsto. Je zde vstvené mletými ořechy a prolévané sladkým sirupem. Vůně baklavy vám způsobí omamný pocit vzrušení. A i přesto, že má Baklava své kořeny až v 11.století, dodnes je nejoblíbenějším dezertem všech Řeků.

Ingredience aneb co potřebujete

5 šálků mandlí
4 hrnky cukru
strouhanka
1 lžíce mleté skořice
phyllo těsto
citronová šťáva
sůl
máslo

Postup vaření podle receptu

Mandle, cukr a dvě lžíce strouhanky spojíme v jednu směs. Přidáme skořici a citronovou šťávu. Phyllo rozprostřeme na pekáč a potřeme změklým máslem. Posypeme vrstvou cukrové směsi a opět přiklopíme plátem těsta. Pečeme cca 35 minut na 280 stupňů.

Co jste ještě nevěděli o receptu Baklava

Baklava je tradiční sladká pochoutka pocházející z Blízkého východu a oblastí Balkánu. Tato delikatesa je složena z tenkých vrstev těsta filo, které jsou prokládány směsí ořechů a zalité sladkým sirupem z cukru nebo medu. Každá vrstva filo těsta je pečlivě potřená rozpuštěným máslem, což zajišťuje její křehkost a jemnost. Existuje mnoho variant baklavy v závislosti na regionu, včetně použití různých druhů ořechů, jako jsou vlašské ořechy, pistácie nebo mandle. Baklava je často podávána při slavnostních příležitostech a je oblíbená pro svou bohatou chuť a vůni.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Dezerty, Řecké
Štítky:

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Baklava.

Přidat komentář