Tvarohový věnec

Tvarohový věnec
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Porce: 10

Výhoda, který skrývá recept na velikonoční věnec je fakt, že na něj používáte stejné těsto jako na recept na vánočku. Tento recept na velikonoční tvarohový věnec, ze kterého upečete vánočku i mazanec, pochází ze starých, dlouho neotevíraných šuplíků, které lze najít ve starém domě u prarodičů doma. Těsto na velikonoční věnec je tak léty prověřený a vypiplaný, krásně voní po másle a výborně se hodí na upečení velikonočního věnce, který snadno naplníte tvarohem.

Recept na velikonoční tvarohový věnec se vlastně peče jako vánočka s jedním rozdílem – po vytvoření pletence musíte jeho koncové části spojit dohromady tak, aby vznikl kruh-věnec. Recept na dvoubarevný tvarohový věnec můžete podle chuti přidávat mandle nebo rozinky. Těsto na tvarohový věnec je vlastně kynuté těsto zadělávané z másla, které získá krásnou vůni po citronové kůře. Pokud se rozhodnete do receptu dát rozinky, nezapomeňte je pro lepší chuť a konzistenci předem namočit v rumu.

Ingredience aneb co potřebujete

Ingredience na těsto
40 g droždí
100 g cukru
250 ml mléka
0,5 kg hladké mouky
1 lžička soli
2  vaječné žloutky
125 g másla
citronová kůra
50 g rozinek
40 ml rumu

Na náplň
500 g plnotučného tvarohu
40 g vanilkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinku
2  žloutky
dále mouka na podsypání
1  vejce na potření
50 g mandlí na posypání

Postup vaření podle receptu

Droždí nejprve s trochou cukru rozmíchejte, aby vznikla kašička. Až potom přidejte ostatní suroviny – vlažné mléko, mouku, sůl, žloutky, přepuštěné máslo, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu.

Nyní vypracujte vláčné těsto. Stěny mísy a vypracované, krásně vláčné těsto zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu. Nezapomeňte během toho jednou těsto promísit.

Vál na těsto potom posypte moukou. Těsto dejte na něj a rozpulte ho. Obě půlky rozválejte na nohavice, stejně jako například závin. Doprostřed dejte tvaroh, kraje potřete rozmíchaným vajíčkem a zabalte.

Potom pečlivě obě části spleťte do tvaru věnce. (Tip: do středu věnce vložte máslem namazanou formičku nebo hrnek, aby se těsto ve středu nespojilo). Pak věnec potřete vajíčkem, posypte nasekanými mandlemi.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Zabere to asi 45 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Tvarohový věnec

Tvarohový věnec je lahodný dezert, který se často připravuje při slavnostních příležitostech. Základem je jemné těsto, do kterého se zapracuje bohatá tvarohová náplň, často ochucená citronovou kůrou a vanilkou. Těsto se tvaruje do kruhu, symbolizujícího věnec, a poté se peče do zlatova. Po upečení se obvykle polévá sladkou polevou nebo sypá cukrem. Tento dezert je oblíbený díky své delikátní konzistenci a vyvážené chuti, která uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Podává se jako sladká tečka na závěr svátečního jídla.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: České, Chuťovky, Velikonoce, Dezerty, Dobroty, Moučník, Cukroví
Štítky: dětská jídla, moučník, chuťovka, cukroví, dezert

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Tvarohový věnec.

Přidat komentář