Tvarohový věnec

Výhoda, který skrývá recept na velikonoční věnec je fakt, že na něj používáte stejné těsto jako na recept na vánočku. Tento recept na velikonoční tvarohový věnec, ze kterého upečete vánočku i mazanec, pochází ze starých, dlouho neotevíraných šuplíků, které lze najít ve starém domě u prarodičů doma. Těsto na velikonoční věnec je tak léty prověřený a vypiplaný, krásně voní po másle a výborně se hodí na upečení velikonočního věnce, který snadno naplníte tvarohem.
Recept na velikonoční tvarohový věnec se vlastně peče jako vánočka s jedním rozdílem – po vytvoření pletence musíte jeho koncové části spojit dohromady tak, aby vznikl kruh-věnec. Recept na dvoubarevný tvarohový věnec můžete podle chuti přidávat mandle nebo rozinky. Těsto na tvarohový věnec je vlastně kynuté těsto zadělávané z másla, které získá krásnou vůni po citronové kůře. Pokud se rozhodnete do receptu dát rozinky, nezapomeňte je pro lepší chuť a konzistenci předem namočit v rumu.
Ingredience aneb co potřebujete
Ingredience na těsto
40 g droždí
100 g cukru
250 ml mléka
0,5 kg hladké mouky
1 lžička soli
2 vaječné žloutky
125 g másla
citronová kůra
50 g rozinek
40 ml rumu
Na náplň
500 g plnotučného tvarohu
40 g vanilkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinku
2 žloutky
dále mouka na podsypání
1 vejce na potření
50 g mandlí na posypání
Postup vaření podle receptu
Droždí nejprve s trochou cukru rozmíchejte, aby vznikla kašička. Až potom přidejte ostatní suroviny – vlažné mléko, mouku, sůl, žloutky, přepuštěné máslo, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu.
Nyní vypracujte vláčné těsto. Stěny mísy a vypracované, krásně vláčné těsto zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu. Nezapomeňte během toho jednou těsto promísit.
Vál na těsto potom posypte moukou. Těsto dejte na něj a rozpulte ho. Obě půlky rozválejte na nohavice, stejně jako například závin. Doprostřed dejte tvaroh, kraje potřete rozmíchaným vajíčkem a zabalte.
Potom pečlivě obě části spleťte do tvaru věnce. (Tip: do středu věnce vložte máslem namazanou formičku nebo hrnek, aby se těsto ve středu nespojilo). Pak věnec potřete vajíčkem, posypte nasekanými mandlemi.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Zabere to asi 45 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Tvarohový věnec
Tvarohový věnec je lahodný dezert, který se často připravuje při slavnostních příležitostech. Základem je jemné těsto, do kterého se zapracuje bohatá tvarohová náplň, často ochucená citronovou kůrou a vanilkou. Těsto se tvaruje do kruhu, symbolizujícího věnec, a poté se peče do zlatova. Po upečení se obvykle polévá sladkou polevou nebo sypá cukrem. Tento dezert je oblíbený díky své delikátní konzistenci a vyvážené chuti, která uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Podává se jako sladká tečka na závěr svátečního jídla.