Banánová bábovka

Banánová bábovka
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 45 minut
Porce: 12

Nemůžete si představit, že byste si odpoledne vychutnali kávu bez sladkého dezertu? Zkuste upéct banánovou bábovku s čokoládovými kousky. Banány zajistí, že bábovka bude krásně vláčná, takže určitě...

Ingredience aneb co potřebujete

2-3 zralé banány
1 lžička citrónové šťávy
4 vejce
170 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
160 ml oleje
190 ml mléka
450 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
80 g hořké čokolády
máslo (na vymazání formy)
strouhanka (na vysypání formy)

Postup vaření podle receptu

Vymastíme formu na bábovku máslem a posypeme ji strouhankou.

Oloupeme banány, pečlivě je rozmačkáme vidlicí a pokapeme pár kapkami citrónové šťávy. Čokoládu nastrouháme nebo ji nakrájíme na malé kousky.

Předehřejeme troubu na 170 °C pro horní a dolní ohřev, nebo na 150 °C pro horkovzdušné pečení.

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh.

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkou, poté přidáme olej a mléko.

Polohrubou mouku spolu s kypřicím práškem prosijeme do mísy a postupně je vmícháme do vaječné směsi. Vše dobře promícháme.

Do hladkého těsta vmícháme rozmačkané banány a na konec opatrně zavedeme sníh z bílků.

Na závěr přidáme čokoládu.

Těsto vylijeme do předem vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 60 minut. Pro kontrolu, zda je těsto upečené, zkoušíme zapíchnout špejli do těsta. Jestliže je špejle po vytažení suchá a čistá, bábovka je upečená.

Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji asi 10 minut stát, než ji vyklopíme z formy.

Necháme to zchladnout. Před servírováním můžeme posypat cukrem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Banánová bábovka

Banánová bábovka je lahodný dezert, který dokonale využívá zralé banány. Její jemná textura a sladká chuť osloví každého milovníka pečení. Příprava je snadná – banány se rozmačkají a smíchají s těstem, které dodává bábovce vláčnost. Můžete ji obohatit o ořechy nebo čokoládu pro extra chuťový zážitek. Tento dezert je ideální k odpolední kávě nebo jako sladké pokušení na víkend. Navíc je skvělým způsobem, jak využít zbytky ovoce, které by jinak skončily v koši.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (60 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: svačina, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, česká, snadný, pro začátečníky, pečení, moučníky, sladké, exotické ovoce, bábovky, snídaně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Banánová bábovka.

Přidat komentář