Meruňkový koláč s polevou

Do mísy vložíme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přidáme ostatní ingredience. Vše důkladně promícháme a připraveným těstem vyložíme vymazanou formu na koláč.
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
80 g změklého másla
80 g moučkového cukru
2 vejce
180 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
Náplň
500 g okapaných kompotovaných meruněk
šťáva z kompotu
1 vanilkový pudink
1 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
Poleva
3 vejce (oddělit žloutky a bílky)
90 g cukru
2 lžíce citronové šťávy
200 g kysané smetany
Na posyp
moučkový cukr
Postup vaření podle receptu
Do mísy vložíme mouku smíchanou s kypřicím práškem a přidáme ostatní ingredience. Vše důkladně promícháme a těstem vyplníme vymazanou koláčovou formu. Na těsto rovnoměrně rozložíme meruňky.
Uvaříme pudink z meruňkové šťávy, pudinkového prášku, cukru a citronové šťávy. Horký pudink nalijeme na meruňky a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
Připravíme polevu tak, že nejprve vyšleháme bílé s cukrem, dokud nevznikne tuhý sníh. Poté postupně přidáme žloutky, citronovou šťávu a kysanou smetanu. Směs následně rozetřeme na horký koláč a zapečeme.
Necháme koláč vychladnout a posypeme ho práškovým cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Meruňkový koláč s polevou
Meruňkový koláč s polevou je lahodný dezert, který spojuje sladkou chuť zralých meruněk s jemným těstem. Tento koláč se peče do zlatova a poté se přelévá hladkou polevou, která dodává extra sladkost a krémovost. Ideální na letní stoly, perfektně ladí s kyprým šlehačkou nebo zmrzlinou. Jeho osvěžující chuť si zamiluje celá rodina, a to nejen během sezóny meruněk. Pochutnejte si na tomto sladkém pokušení při odpolední kávě nebo jako slavnostní dezert!