Chlebíčková veka

Chlebíčková veka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Když doma zavoní čerstvě upečená veka, to je nádhera! Vyzkoušejte!

Ingredience aneb co potřebujete

5 g sůl
1 kávová lžička cukr - krupice
1 sáček droždí - např. sušené
1/4 l polotučné mléko
50 g tuk - Hera
1/2 kg mouka - polohrubá
1 ks vajíčko

Postup vaření podle receptu

Do vyšší nádoby si nasypeme polohrubou mouku. Přidáme kávovou lžičku cukru. Rozmělníme droždí. Osolíme. Přidáme Heru a vyklepneme vajíčko. Zalijeme mlékem. Důkladně všechny suroviny několikrát promícháme. Zakryjeme a dáme na teplé místo kynout.

Připravíme si vál a plech vyložíme pečícím papírem.

Vezmeme si polovinu vykynutého těsta a rozválíme ho. Zarolujeme ho a vzniklou veku položíme na plech. To samé uděláme i s druhou polovinou těsta.

Asi třicet minut je necháme odpočívat na plechu.

Zapneme si troubu. Dáme si roztát trochu Hery a mašlovačkou veky pomažeme.

Vložíme do trouby. Doba pečení je zhruba 30 minut. Uvidíte.

Pokud máte pekárnu, můžete si práci usnadnit. Všechny suroviny vložíte do nádoby v pekárně a spustíte vhodný program (hnětení). Potom dáme těsto na vál a pokračujeme.

Hotové veky si rozkrájíme, namažeme dobrou pomazánkou, ozdobíme a podáváme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Chlebíčková veka

Chlebíčková veka je tradiční český pečivo, ideální pro přípravu oblíbených chlebíčků. Tato dlouhá a měkká bílá bageta má jemnou chuť, která dokonale ladí s různými typy náplní a pomazánek. Její jemná struktura dobře drží tvar a ideálně absorbuje chuť oblohy, jako jsou saláty, šunky, sýry či zelenina. Díky své univerzálnosti a snadné dostupnosti je chlebíčková veka často volbou pro slavnostní příležitosti nebo rychlé občerstvení. Tento druh pečiva je základem pro mnoho českých delikates a hraje klíčovou roli v tradičním pojetí pohostinnosti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník, Pečivo, Francouzské
Štítky: česká kuchyně, chuťovka, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Chlebíčková veka.

Přidat komentář