Chlebíčková veka

Když doma zavoní čerstvě upečená veka, to je nádhera! Vyzkoušejte!
Ingredience aneb co potřebujete
5 g sůl
1 kávová lžička cukr - krupice
1 sáček droždí - např. sušené
1/4 l polotučné mléko
50 g tuk - Hera
1/2 kg mouka - polohrubá
1 ks vajíčko
Postup vaření podle receptu
Do vyšší nádoby si nasypeme polohrubou mouku. Přidáme kávovou lžičku cukru. Rozmělníme droždí. Osolíme. Přidáme Heru a vyklepneme vajíčko. Zalijeme mlékem. Důkladně všechny suroviny několikrát promícháme. Zakryjeme a dáme na teplé místo kynout.
Připravíme si vál a plech vyložíme pečícím papírem.
Vezmeme si polovinu vykynutého těsta a rozválíme ho. Zarolujeme ho a vzniklou veku položíme na plech. To samé uděláme i s druhou polovinou těsta.
Asi třicet minut je necháme odpočívat na plechu.
Zapneme si troubu. Dáme si roztát trochu Hery a mašlovačkou veky pomažeme.
Vložíme do trouby. Doba pečení je zhruba 30 minut. Uvidíte.
Pokud máte pekárnu, můžete si práci usnadnit. Všechny suroviny vložíte do nádoby v pekárně a spustíte vhodný program (hnětení). Potom dáme těsto na vál a pokračujeme.
Hotové veky si rozkrájíme, namažeme dobrou pomazánkou, ozdobíme a podáváme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Chlebíčková veka
Chlebíčková veka je tradiční český pečivo, ideální pro přípravu oblíbených chlebíčků. Tato dlouhá a měkká bílá bageta má jemnou chuť, která dokonale ladí s různými typy náplní a pomazánek. Její jemná struktura dobře drží tvar a ideálně absorbuje chuť oblohy, jako jsou saláty, šunky, sýry či zelenina. Díky své univerzálnosti a snadné dostupnosti je chlebíčková veka často volbou pro slavnostní příležitosti nebo rychlé občerstvení. Tento druh pečiva je základem pro mnoho českých delikates a hraje klíčovou roli v tradičním pojetí pohostinnosti.