Jemny jablecny kolac s vanilkovym kremem

Všechny ingredience na krém smícháme a přidáme jedno nakrájené jablko na drobno (zbavené jader, slupku ponecháme). Listové těsto rozválíme na tenko a…
Ingredience aneb co potřebujete
listové těsto
4 větší jablka (pevná a zralá)
1 lžička skořice
1 lžička tmavého třtinového cukru
Na krém
200 ml zakysané smetany
2 vejce
2 lžíce javorového sirupu (lze vynechat)
1 lžíce tmavého třtinového cukru
1 lžíce vanilkové esence
Postup vaření podle receptu
Všechny ingredience na krém smícháme a přidáme jedno jemně nakrájené jablko (odstraníme jádřinec, slupku ponecháme).
Těsto rozválíme na tenko a přeneseme do koláčové formy o průměru 21 cm. Povrch několikrát propíchneme vidličkou. Okraje urovnáme a pokud chceme, můžeme je ozdobit. Já jsem pomocí vykrajovátek na cukroví vytvořila malé kosočtverce, které jsem potřela vajíčkem a rovnoměrně rozmístila po obvodu koláče.
Na těsto vylijeme připravený vanilkový krém.
Z umytých a osušených jablek pomocí škrabky na ovoce nebo brambory vytvoříme proužky libovolné délky. Tyto proužky stočíme do tvaru růže a pokryjeme jimi celý povrch koláče. Můžeme stočit i několik proužků najednou podle vlastní fantazie. Jablka neloupeme, protože slupka přidává koláči na barevnosti.
Na závěr koláč opatrně posypeme skořicí a cukrem a pečeme při 180 stupních (s horním a dolním ohřevem) asi 40 až 50 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jemny jablecny kolac s vanilkovym kremem
Jemný jablečný koláč s vanilkovým krémem je lahodný dezert, který potěší každého milovníka sladkého. Křehké těsto je plněné šťavnatými jablky, která dodávají koláči svěžest a osvěžení. Vanilkový krém, jemný a krémový, perfektně doplňuje chuť jablek a vytváří tak dokonalou harmonii. Tento koláč se skvěle hodí ke kávě nebo čaji, ať už při rodinných oslavách, nebo jako sladké potěšení po náročném dni. Každý kousek je vítaným požitkem pro chuťové pohárky.