Makronky

Makronky
Doba přípravy: 150 minut
Doba vaření: 10 minut
Porce: 32

Malé makronky se v posledních letech staly jedněmi z nejoblíbenějších dezertů. Jsou lesklé, mají různé barvy a jsou velmi lehké. I když jejich příprava…

Ingredience aneb co potřebujete

Korpusy (asi 64 ks)
100 g bílků (3 bílky)
30 g cukru krupice
120 g loupaných mandlí
210 g moučkového cukru
barvivo (nemusí být)
Krém (asi 300 g) dle výběru
mascarpone (ochucené, případně obarvené, např. malinovou nebo jahodovou zavařeninou, kávou, likéry - Amaretto, Eiercognac)
pařížský krém
máslové krémy
ochucené máslo
čokoládové krémy na bázi šlehačky (i ochucené bylinkami, karamelem, slaným karamelem)

Postup vaření podle receptu

Mandle mletou na mouku (nebo strouhané mandle) smícháme s moučkovým cukrem a postupně mixujeme na jemno. Nakonec vše přesejeme přes jemné síto.

Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme do pevné konzistence (můžeme přidat potravinářské barvivo).

Opatrně vmícháme prosátou směs do bílků s cukrem pomocí vařečky. Dlouhým mícháním se těsto stane řidším, což může způsobit, že se před pečením více rozlije na plechu. Těsto je správně připravené, když se od vařečky odlepuje v kouscích, které připomínají "jazyky".

Cukrářským sáčkem s hladkou špičkou o průměru 8 mm stříkáme na papír na plechu pusinky o průměru přibližně 35 mm. Pokud se pusinky neztenčí dostatečně (těsto je příliš husté), můžete plech několikrát pustit na podložku.

Pusinky necháme vyschnout, dokud se nebudou na dotek prstů lepit. Doba sušení se liší od pár minut až po několik hodin, proto je dobré nejdříve upéct jednu skořápku jako zkušební vzorek.

Poté vložíme plech do předem vyhřáté trouby na 160 °C (horkovzdušná funkce). Pečeme 10 minut, následně teplotu snížíme na 140 °C a pokračujeme v dosoušení.

Po vychladnutí skořápku oddělíme od papíru, seřadíme ji podle velikosti a naplníme krémem.

Necháme to odpočívat v chladu zhruba 12 hodin a poté to můžeme servírovat.

Pokud se vše povede, měla by makronka mít průměr mezi 40 a 45 mm a měla by být vyvýšená díky takzvané „nožce“. Její korpusy by měly být hladké a lesklé, jako by byly lakované. Při kousání by makronka měla křupnout a poté se rozplynout na jazyku. Uvnitř by měl být měkký krém, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.

Co jste ještě nevěděli o receptu Makronky

Makronky jsou oblíbené francouzské cukrovinky, které se skládají ze dvou jemných mandlových skořápek, spojených krémovou náplní. Tyto barevné pochoutky se vyrábějí z mandlové mouky, cukru a bílků, což jim dává charakteristickou strukturu a chuť. Makronky mohou mít různé příchutě, jako je citron, čokoláda nebo pistácie, a jsou často zdobeny lahodnými krémy či ganáši. Díky své lehkosti a rozmanitosti jsou makronky oblíbené nejen v kavárnách, ale i jako elegantní dezert na oslavy a akce.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (65 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: cukroví, sváteční / nedělní, pečení, moučníky, sladké, náročné, náročný, večírky a oslavy, narozeniny, valentýn, svatba, dezerty, zákusky, poháry, francouzská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Makronky.

Přidat komentář