Ořechová roláda
Tento recept je v autorkově rodině velmi populární. Vyzkoušejte ho, možná se u vás také ujme. Roláda je jemná a se šlehačkou je jako váněk.
Ingredience aneb co potřebujete
8-9 kusů bílků (1/4 l bílků)
250 g cukr krupice
150 g polohrubé mouky
100 g vlašských ořechů
1 ks vanilkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 špetka soli
1 lžíce moučkového cukru na posypání těsta
500 ml šlehačky
Postup vaření podle receptu
Do mísy dáme bílky se špetkou soli a šleháme je asi 2 minuty, dokud nevznikne pěna. Poté přidáme polovinu cukru a pokračujeme v šlehání, až se bílky s cukrem dobře spojí a zhoustnou.
Poté přidáme zbytek cukru a pokračujeme v šlehání asi 2 minuty, dokud nejsou bílky s cukrem ušlehané do tuha. Zkontrolujeme to tak, že otočíme mísu se sněhem, a pokud sníh zůstane na místě, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a ořechy do ušlehaného sněhu. Nejlepší je nejprve smíchat prosátou mouku s práškem do pečiva a ořechy dohromady v jedné míse a promíchat všechny suché ingredience.
Vše dobře promícháme a těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Uhladíme ho a pomocí síta posypeme celou plochu těsta moučkovým cukrem, který jsme si nejprve nabírali polévkovou lžící.
Umístíme to do předehřáté trouby na 170 °C s horkovzdušným režimem. Pečeme do zlatova přibližně 12 minut. Každý by měl respektovat specifika své trouby.
Necháme upečený plát vychladnout. Může se na něm objevit drobné prasklinky, ale to není problém.
Ušleháme šlehačku do pevné konzistence a rozetřeme ji na vychladlý korpus, ze kterého jsme sundali papír, a poté ho srolujeme. Necháme vychladit.
Roládu nakrájíme na tlustší kousky o velikosti přibližně 4 cm. Posypeme cukrem a servírujeme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Ořechová roláda
Ořechová roláda
Ořechová roláda je lahodný dezert, který potěší všechny milovníky ořechů. Tento jemný a vláčný zákusek se vyrábí z ořechového těsta, které je plněné lahodnou krémovou náplní. Roláda je často zdobena polevou nebo posypem z mletých ořechů, což jí dodává na chuti i vzhledu. Ideální pro každou slavnostní příležitost, ořechová roláda si získá srdce rodiny i přátel.

Tomáš Rohlena