Karamel

Karamel
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 1

Můžete použít smetanový karamel na palačinky, do dortů, koláčů, k zmrzlině nebo na cupcakes. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, nebudete moci přestat, takže je dobré…

Ingredience aneb co potřebujete

300 g cukru krystal (nebo krupice)
200 g smetany ke šlehání
125 g másla

Postup vaření podle receptu

Do většího hrnce dáme cukr a jeho necháme rozpustit a zkaramelizovat. Občas promícháme, aby se nepřipaloval, a po určité době hrnec sundáme z ohně a mícháme mimo něj.

K zkaramelizovanému cukru přidáme máslo a neustále mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Poté přilijeme smetanu, což způsobí, že směs začne bublat (cukr se může zpevnit a ztvrdnout, takže je potřeba si dávat pozor na opaření) a za stálého míchání omáčku povaříme. Zkaramelizovaný cukr se znovu rozpustí a vznikne tekutější omáčka.

Omáčku filtrujeme přes drátěný cedník do sklenice se šroubovacím víčkem a poté ji necháme vychladnout.

Když karamel ztuhne, má podobu husté omáčky. Sklenici s vychladlým karamelem uzavřeme víčkem a uložíme do lednice. Podle potřeby si pak bereme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Karamel

Karamel je lahodná sladkost, která se vyrábí zahříváním cukru na vysokou teplotu, až dojde k jeho karamelizaci. Tato sladká hmota je oblíbená jako poleva na dezerty, v čokoládových výrobcích nebo jako samostatná pochoutka. Karamel může mít různou konzistenci od tekuté po pevnou, a často se kombinuje se smetanou, máslem nebo ořechy, což vytváří bohatou chuť a jemnou texturu. Tento lahodný dezert je oblíbený po celém světě a přidává jedinečný nádech mnoha pokrmům.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (73 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: polevy, vaření, sváteční / nedělní, běžný den, moučníky, večírky a oslavy, středně náročný, krémy, náplně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Karamel.

Přidat komentář