Jablečné koláče

S domácí pekárnou můžete snadno připravit kynuté těsto. Využijte tuto možnost a upečte lahodné koláče s jablečnou náplní a skořicovou vůní.
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
500 g hladké mouky
100 g Hery
1 vejce
1 žloutek
100 g cukru krupice
1 špetka soli
21 g čerstvého droždí
200 ml mléka
Drobenka
100 g cukru krupice
100 g hrubé mouky
1 plátek másla (nebo Hery)
Náplň
1,5 kg jablek (i méně)
100-150 g cukru
1 špetka skořice (nebo skořicový cukr)
Dále
1 vejce na potření
Postup vaření podle receptu
Do pekárny vložíme suroviny podle pořadí - nejprve tekuté a poté sypké - a spustíme program na přípravu těsta. Alternativně je možné těsto také připravit ručně.
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Poté je dáme do hrnce a dusíme přibližně 10 minut s cukrem a skořicí. Necháme vychladnout.
Plech vyplníme papírem na pečení. Troubu zahřejeme na 180 °C.
Po vykynutí těsta je potřeba ho vyválet na váleček a nakrájet na kousky podle požadované velikosti koláčů, nebo podle hmotnosti těsta připravit určitý počet koláčů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku a umístíme ji na plech. Poté každou kuličku zplácneme skleničkou, aby uvnitř vznikl důlek, který naplníme připravenými jablky.
Koláče potřeme vejcem, které jsme rozšlehali, a posypeme je drobenkou, kterou uděláme z másla, cukru a hrubé mouky.
Pečeme v předem ohřáté troubě přibližně 15 minut a dbáme na to, aby měly správnou růžovou barvu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jablečné koláče
Jablečné koláče jsou oblíbenou delikatesou, která v sobě spojuje sladkou chuť jablek s křehkým těstem. Tyto koláče se často připravují z čerstvých jablek, skořice a cukru, což vytváří nezaměnitelnou vůni a chuť. Jsou ideálním dezertem pro podzimní období, kdy jsou jablka v sezóně. Jablečné koláče mohou mít různé varianty – od tradičních po moderní, často se podávají s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. Tento pokrm přináší pocit nostalgie a rodinné pohody, když jej sdílíte s blízkými.