Máslový croissant s čokoládou

Máslový croissant s čokoládou
Doba přípravy: 320 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 12

Smícháme mouku, droždí, cukr, sůl a mléko a vytvoříme těsto. Postupně přidáme máslo. Hotové těsto zabalíme do fólie a uložíme na 1 hodinu do lednice.

Ingredience aneb co potřebujete

Na těsto
3 hrnky (375 g) hladké mouky (plus navíc pro posypání válu)
1 PL (9 g) instantního droždí
1/4 hrnku (50 g) cukru
1,25 KL (7 g) soli
1,25 hrnku (300 ml) studeného plnotučného mléka
2 PL (28 g) másla (nakrájené na kousky)

Máslová náplň
1,5 hrnku (340 g) studeného másla (nakrájeného na 3 cm kousky)
2 PL (16 g) hladké mouky

Na dokončení
225 g hořké čokolády (jemně nasekané)
1 rozšlehané vejce (na potření croissantů)

Postup vaření podle receptu

Z mouky, droždí, cukru, soli a mléka připravíme těsto, do kterého postupně přidáme také máslo.

Těsto zabalíme do plastové fólie a dáme ho na hodinu chladit do lednice.

Mezitím připravíme máslovou směs.

Máslo položíme na pracovní plochu a posypeme moukou.

Máslo skrabkou smícháme s moukou, aby byl vzniklý mix hladký.

Máslo rozválíme do tvaru čtverce o straně 15 cm, zabalíme do plastové fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.

Těsto vyválíme do čtverce o rozměrech 30x30 cm a na něj šikmo umístíme máslový čtverec.

Těsto zakryjeme máslem a vyválíme ho na přibližně čtverec o rozměrech 35x35 cm, dokud není máslo rovnoměrně rozválené.

Těsto přehneme třikrát a poté ho srolujeme.

Zabalíme to do fólie a uložíme do lednice na přibližně dvě hodiny, aby to vychladlo.

Za dvě hodiny těsto znovu vyválíme, znovu přeložíme a opět uložíme do lednice na další dvě hodiny.

Těsto rozválíme na čtverec o straně 50 cm a poté ho rozřízneme na čtyři menší čtverce.

Každý malý čtverec rozdělíme na 3 malé obdélníky, což nám dohromady dá 12 obdélníků.

Do středu každého obdélníku vložíme přibližně 1 polévkovou lžíci nastrouhané čokolády a zabalíme to.

Na plech pokrytý pečicím papírem umístíme spojem dolů.

Přikryjeme je utěrkou a necháme je odpočívat přibližně 45 až 60 minut.

Troubu nastavíme na 200°C a croissanty potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme přibližně 18 až 22 minut.

Před servírováním je necháme zhruba 20 minut odstát, aby vychladly.

Co jste ještě nevěděli o receptu Máslový croissant s čokoládou

Máslový croissant s čokoládou je delikátní pečivo, které spojuje nadýchanou a máslovou strukturu croissantu s jemnou, rozpuštěnou čokoládou uvnitř. Tento lahodný dezert se křupavou kůrkou a vláčným těstem je ideálním společníkem k ranní kávě nebo poobědové relaxaci. Čokoládová náplň dodává sladkou chuť, která je vyvážená s lehkostí pečiva. Croissant s čokoládou je oblíbenou pochoutkou mnoha gurmánů a je obvykle k dostání v cukrárnách a bistrech po celém světě.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 3.8/5 (28 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: svačina, sváteční / nedělní, běžný den, pro začátečníky, pro děti, pečení, moučníky, hrníčkové, sladké, středně náročný, kynutí, snídaně, kynuté, francouzská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Máslový croissant s čokoládou.

Přidat komentář