Koláč s rebarborou

Upečte si klasický rebarborový koláč, který je vydatně pokrytý drobenkou a posypaný mandlovými plátky. Příprava je snadná a rychlá, a jeho chuť je…
Ingredience aneb co potřebujete
500 g rebarbory
50 g krupicového cukru
100 ml vody
Na těsto
200 g másla
200 g moučkového cukru
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
380 g hladké mouky
Na drobenku
50 g másla
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 g polohrubé mouky
Dále
20 g plátků mandlí
marmeláda (nemusí být)
Postup vaření podle receptu
Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kusy. V hrnci zahřejeme vodu s cukrem a vložíme do ní rebarboru, kterou vaříme přibližně 3 minuty.
Z másla, cukru a vajec připravíme těsto, do kterého postupně zapracováváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto je lehce lepivé.
Plech vyložíme papírem na pečení a na něj pomocí navlhčených rukou vtlačíme těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Na těsto můžeme nanést marmeládu, případně také přidat višně naložené v rumu. Alternativně můžeme použít pouze samotnou rebarboru.
V misce spojíme máslo s polohrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem a vše prohněteme rukama, až získáme drobenku.
Na rebarboru nasypeme drobenku a mandle a pečeme asi 40 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Koláč s rebarborou
Koláč s rebarborou je tradiční dezert, který osvěží každého milovníka sladkostí. Kombinace kyselé rebarbory s jemným těstem vytváří lahodnou rovnováhu chutí. Tento koláč je oblíbený nejen na jaře, kdy je rebarbora čerstvá, ale i po zbytek roku, kdy se dá použít mražená. Může být podáván s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, což z něj činí ideální sladkou tečku po jídle. Koláč s rebarborou je tak nejen chutný, ale i jednoduchý na přípravu, což ho činí skvělou volbou pro domácí pečení.