Medovník

Ingredience aneb co potřebujete
krém 250g máslo
1 plechovka salko
na obalení 100g mleté vlašské ořechy
na ozdobu 15ks vlašské ořechy
2 lžíce strouhaná čokoláda
na potření 3 lžíce rum
5 lžic překapávaná černá silná káva
na těsto 250g hladká mouka
1 ks vejce
1 lžíce jedlá soda
30 g máslo
2 lžíce med
100 g cukr moučka
Postup vaření podle receptu
Den předem si ve vodě uvaříme v uzavřené plechovce Salko po dobu asi 2hodin.
Připravíme si krém ze změklého másla, které šlehačem vyšleháme do běla a ke kterému postupně přiléváme salko.
Prosyjeme si mouku a jedlou sodu. Připravíme si vodní lázeň, ve které dáme zahřát máslo, med a vejce s cukrem. K tomu postupně přidáváme mouku a sodu. Z toho vypracujeme těsto, které pak dáme na přibližně 1hodinu odležet.
Připravíme si pomoučený vál, na kterém těsto rozdělíme na 5 dílů, které pak vyválíme do tenkých plátů a podle dortové formy vykrajujeme. Z odkrojků by nám mělo zbít těsto na ještě jeden kus.
Připravíme si pečící plech vyložený pečícím papírem a do něj vkládáme naše placky. Vkládáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme po dobu přibližně 5minut.
Až nám pláty vychladnou, tak je potíráme kávou smíchanou s rumem. Na to pak natíráme již hotový máslový krém, stejně tak i boky. A takhle děláme u všech plátů, které postupně pokládáme na sebe a když je hotový tak ho posypeme nasekanými ořechy a zdobíme celými vlašskými ořechy a střed nastrouhanou čokoládou.
Takto hotový medovník si něčím zatížíme a dáme do chladu na den odležet.
Co jste ještě nevěděli o receptu Medovník
Medovník je tradiční český dezert, který se skládá z několika vrstev medového korpusu a sladkého krémového náplně. Tento lahodný dort je vyroben z medu, mouky, vajec a dalších přísad, které mu dodávají jemnou chuť a aroma. Medovník se často zdobí ořechy nebo kakaem a podává se jako dezert kávě nebo čaji. Je oblíbený pro svou vláčnost a sladkost, a jeho příprava vyžaduje trpělivost a péči, což z něj činí oblíbený kousek na rodinné oslavy a svátky.