Velikonoční jidáše

Těsto na jidáše je hutnější než mazanec, což umožňuje jeho tvarování do tradičních velikonočních symbolů, přičemž nejčastěji se vytváří...
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
1 kg polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby)
120 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
1 špetka soli
Dále
1 vejce na potření
máslo na vymazání plechu
tekutý med
moučkový cukr
Postup vaření podle receptu
Z malé porce mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrceného droždí vytvoříme kvásek, který po vykynutí smícháme s prosezenou moukou, cukrem a špetkou soli.
Žloutky vyšleháme do pěny a smícháme je se změklým máslem, které pak přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby dolijeme vlažné mléko a zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě.
Z těsta vytvoříme kousky, které zakulacujeme, poté vyválíme do tenkých válečků dlouhých kolem 20 cm a stočíme je do spirál, což je charakteristický tvar jidášů, nebo je formujeme do esíček, uzlů, kuřátek a dalších tvarů.
Umístíme je na plech potřený tukem nebo vyložený pečicím papírem a necháme je ještě trochu vykynout.
Následně potřeme vejcem, které jsme rozšlehali, a upečeme v předehřáté troubě na 190 °C.
Po upečení, když jsou ještě horké, potřeme je štětcem s rozpuštěným horkým medem. Pokud ho někdo nemá rád, může je posypat moučkovým cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše jsou tradiční české pečivo, které se připravuje během velikonočního týdne. Mají podobu propletených uzlů a jsou často dochuceny medem a skořicí. Tento dezert symbolizuje radost a obrodu, které Velikonoce přinášejí. Jidáše se obvykle podávají jako sladká snídaně nebo jako součást velikonočního stolu. Jsou oblíbené nejen pro svou chutnost, ale také pro svou bohatou symboliku a lidové tradice spojené s nimi.