Vánočka s tvarohem a smetanou bez kynutí

Vánočka s tvarohem a smetanou bez kynutí
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Porce: 1

Pokud nemůžete věnovat čas přípravě kynuté vánočky, ale přesto byste ji chtěli nabídnout rodině během svátečního večera, zkuste upéct vánočku bez kynutí s tvarohem a smetanou.

Ingredience aneb co potřebujete

Těsto
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
150 g cukru moučka
3 vejce
150 g másla (nebo Hery)
250 g polotučného nebo tučného tvarohu (ve vaničce)
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
pomerančová kůra (dle chuti)
rozinky namočené v rumu (dle chuti)
3 lžíce mléka
2 lžíce smetany ke šlahání 31-33 %
1 špetka soli

Na dohotovení
1 vejce na potření
1 hrst plátků mandlí

Postup vaření podle receptu

Na pracovní plochu nasypeme mouku, přidáme zbývající ingredience a vypracujeme těsto, které nebude lepit. Pokud by se těsto lepilo, přidáme ještě trochu mouky, ale je důležité, aby začalo drolit.

Rozdělíme těsto na devět stejných částí. První patro pleteme ze čtyř na tenké prameny vyválených kousků, přičemž vždy začínáme krajním pramenem a střídavě ho proplétáme až k druhému kraji. Pokračujeme takto, dokud nedosáhneme konce, který pak podhrneme pod vánočku. Dáme ji na plech a středem ruky naznačíme rýhu.

Další patro vytváříme pletením ze 3 pramenů jako cop, položíme na spodní vrstvu a opět znameníme rýhu rukou.

Na posledním patře použijeme dva prameny. Toto patro budeme muset udělat delší, protože se umístí nahoře, ale konce pramenů musíme schovat pod celou vánočku.

Poté potřeme vánočku rozšlehaným vejcem a posypeme ji mandlovými lupínky. Pečeme ji při teplotě 150-160 °C přibližně 45-50 minut.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vánočka s tvarohem a smetanou bez kynutí

Vánočka s tvarohem a smetanou bez kynutí je oblíbený dezert, který spojuje tradiční vánoční atmosféru s rychlou přípravou. Tento recept využívá tvaroh a smetanu, které dodávají vánočce lahodnou krémovou konzistenci. Bez kynutí je tento pokrm ideální pro ty, kteří ocení snadnost a rychlost v kuchyni. Chutná skvěle teplá i studená, a její sladká, jemná chuť potěší každého gurmána. Navíc je skvělou alternativou k tradičním kynutým vánočkám, přičemž si zachovává všechny vánoční tradice a kouzlo.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: svačina, snadné, sváteční / nedělní, česká, pečení, moučníky, sladké, vánoce, ostatní, středně náročný, snídaně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vánočka s tvarohem a smetanou bez kynutí.

Přidat komentář