Jablečné štrúdle

V nádobě smícháme mouku, prášek na pečení a špetku soli a uděláme v ní prohlubeň. Do této prohlubně přidáme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Na měkké máslo dáme...
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
400 g hladké mouky
120 g másla
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
50 g cukru
2 lžíce octa
1 kypřící prášek
Náplň
1,2 kg oloupaných jablek
100 g strouhanky
50 g másla
40 g kukuřičného škrobu
40 g vanilkového cukru
40 ml rumu
10 ml citrónové šťávy
1-2 lžičky skořice
20 g másla a 20 ml rumu na potření
Postup vaření podle receptu
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vytvoříme důlek. Do něho přidáme tvaroh, vajíčko, cukr a ocet. Měkké máslo rozdělíme kolem. Rukama zpracujeme hladké a pružné těsto, které dáme na hodinu do chladničky.
Na másle opražíme strouhanku dozlatova a poté ji necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky a smícháme je s opraženou strouhankou, škrobem, skořicí, cukrem, citrónovou šťávou a rumem.
Uvolněné těsto rozdělíme na dvě části. Každou z nich rozválíme na obdélník, přičemž čím tenčí, tím lépe. Na každý plát rovnoměrně naneseme polovinu náplně. Okraje složíme dovnitř, aby náplň nevytekla. Poté štrúdl stočíme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme asi 40 minut na 180°C. Po upečení potřeme povrch rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout a posypeme cukrem. Nejlépe se podává se zmrzlinou, osobně mám ráda kombinaci s vlašskými ořechy.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jablečné štrúdle
Jablečné štrúdle jsou výjimečný dezert, který pochází z tradiční středoevropské kuchyně. Tento lahodný koláč je připraven z tenkého těsta, které je plněno strouhanými jablky, skořicí a cukrem. Štrúdle se často podávají teplé, posypané moučkovým cukrem, a skvěle se hodí ke šálku kávy nebo čaje. Je to oblíbený pokrm, který je známý svou chutí a vůní a často se připravuje na rodinné oslavy a sváteční příležitosti. Jablečné štrúdle jsou opravdu symbolem domácí pohody a kulinářského umění.