Maková buchta - rychlá

Chcete si dopřát makový koláč, ale nemáte čas na kynutí těsta? Dejte droždí do lednice a připravte si rychlý makový dezert s drobenkou.
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
50 ml (6 lžic) oleje
1 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
Maková náplň
2 hrnky mletého máku
2 hrnky mléka
1 vanilkový cukr
5 lžic cukru krupice
mletá skořice
mletý hřebíček (možno vynechat)
Dále
švestky (možno vynechat)
Drobenka
0,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku hrubé mouky
0,5 hrnku cukru krupice
60 g Hery nebo másla
Postup vaření podle receptu
Nejprve zahřejeme mléko téměř k varu, přidáme do něj mletý mák a za neustálého míchání vaříme 5 až 10 minut.
Do husté směsi přidáme cukr a skořici, a pokud máme, také mletý hřebíček a vše důkladně promícháme. Připravenou náplň necháme vychladnout.
Nejprve smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme mléko, olej a vejce a vše důkladně promícháme.
Na velký plech s vysokými okraji položený pečicí papír nalijeme těsto.
Poté lžící umístíme na těsto malé hromádky makové náplně. Pokud máme k dispozici, můžeme také přidat nakrájené švestky, ale není to nutné.
Nakonec posypeme směsí drobenky, kterou jsme vytvořili spojením všech surovin.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na přibližně 160 °C do zlatavě růžové barvy, což trvá kolem 40 minut.
Pečení ověříme tak, že do těsta zapíchneme špejli. Když ji vytáhneme, měla by být čistá a suchá, bez zbytků těsta.
Co jste ještě nevěděli o receptu Maková buchta - rychlá
Maková buchta je oblíbený český dezert, který si získává srdce mnoha milovníků sladkého. Její příprava je rychlá a snadná, což ji činí ideální volbou pro ty, kdo chtějí potěšit rodinu nebo přátele. Hlavní ingrediencí je mletý mák, který dodává buchtičce nejen výraznou chuť, ale také výživové hodnoty. Těsto je jemné a vláčné, což zaručuje skvělý zážitek při každém kousnutí. Podávejte ji posypanou cukrem nebo s trochou smetany, a užijte si tento tradiční český sladký pokrm.