Banánovo-skořicový koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec

Banánovo-skořicový koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Do větší mísy nasypeme sypké ingredience a jemně je smícháme. Poté přidáme tekutiny a pomocí elektrického šlehače nebo metly vytvoříme směs, která by neměla být příliš řídká.

Ingredience aneb co potřebujete

300 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g pohankové mouky
80 g třtinového cukru
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky Xanthanu nebo Guaru
3 lžíce oleje
375 ml vody

2 menší banány

Na drobenku
6 lžic pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)
1 kávová lžička skořice

Postup vaření podle receptu

Do větší mísy nasypeme sypké ingredience a jemně je promícháme.

Přidáme tekutiny a pomocí elektrického šlehače nebo metly vytvoříme hutnější těsto.

Naneste směs na plech vyložený pečicím papírem, položte na ni kolečka banánů a posypte drobivou směsí vyrobenou z pohankové mouky, cukru, margarínu a skořice.

Pečeme při teplotě 160°C přibližně 30 minut, dokud okraje koláče nezačnou získávat růžovou barvu.

Upečený koláč necháme chvíli chladnout a potom ho vyjmeme z plechu, aby se zespodu nezvlhnul.

Co jste ještě nevěděli o receptu Banánovo-skořicový koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec

Banánovo-skořicový koláč s drobenkou je lahodný dezert, který si mohou vychutnat i ti, kdo mají bezlepkovou dietu. Tento koláč je připraven bez mléka a vajec, což ho činí ideálním pro alergiky a vegany. Hlavní ingredience, zralé banány, dodávají koláči přírodní sladkost a vláčnost, zatímco skořice přináší teplé a voňavé tóny. Drobenka na povrchu koláče vytváří křupavou texturu, která dokonale vyvažuje měkkost těsta. Tento zdravý dezert je perfektní jako svačina nebo sladký závěr každého jídla.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (28 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: snadné, sváteční / nedělní, česká, snadný, zdravé, bezlepkové, pečení, moučníky, sladké, exotické ovoce, řezy s ovocem, bublaniny, dia a bezlepkové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Banánovo-skořicový koláč s drobenkou bez lepku, mléka a vajec.

Přidat komentář