Bavorské vdolky

Bavorské vdolky. Pokrm, který nám v dětství pomáhal vyrovnat se se školními jídelnami. Mají širokou oblibu napříč různými generacemi. Vyzkoušejte je připravit podle tohoto…
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
200 g hladké mouky (podle potřeby)
200 g polohrubé mouky (podle potřeby)
25 g čerstvého droždí
40 g krupicového cukru
250 ml mléka
30 g másla
2 vejce
1 špetka soli
4 lžíce rumu
olej na smažení
Na povrch
povidla
500 g tvarohu z vaničky
3-4 vanilkové cukry
Postup vaření podle receptu
Do misky robota prosijeme hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí posypeme špetkou cukru, nalijeme trochu vlažného mléka a zakryjeme moukou. Misku zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, což trvá přibližně 15 minut.
Po vykynutí kvásku do mísy přidáme sůl, zbylý cukr, rozpuštěné máslo, zbytek vlažného mléka, vejce a rum, a pomocí robota zpracujeme těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky a vypracujeme hladké těsto, které na závěr posypeme moukou. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout asi 30 minut na teplém místě.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený pracovní stůl a znovu ho zpracujeme. Poté ho rozválíme na plát silný přibližně 2 cm a vykrajujeme kolečka. Ta necháme kynout dalších 10 minut a z jedné strany do nich uděláme důlek.
Vdolky smažíme v horkém oleji v hrnci, dokud nejsou z obou stran zlatavé. Nejprve je umístíme do oleje dírkou dolů a poté je otočíme. Po usmažení je necháme okapat na utěrce.
Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem pomocí ručního šlehače.
Vdolky ozdobíme povidly a ochuceným tvarohem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bavorské vdolky
Bavorské vdolky, známé také jako "Bayerische Dampfnudeln", jsou lahodné kynuté knedlíky pocházející z Bavorska. Tento tradiční pokrm je vyroben z mouky, cukru, droždí a mléka, které vytvářejí měkké a nadýchané těsto. Bavorské vdolky se obvykle podávají teplé, často s vanilkovým pudinkem nebo ovocnou omáčkou. Jejich jedinečná chuť a textura dělají z této pochoutky oblíbenou volbu na různých slavnostech a rodinných setkáních. Díky své folklórní tradici se staly symbolickou součástí bavorské kuchyně.