Citrónový koláč
Vajcia vyšľaháme s cukrom. Potom pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbonu. Polovicu pripravenej zmesi nalijeme na...
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
4 vejce
220 g cukru
vanilkový cukr
250 ml mléka
225 ml oleje
100 ml citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
400 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžíce kakaa
Krém
3 bílky
30 g krystalového cukru
1 lžíce džemu
1/2 lžičky kyseliny citronové
trochu potravinářské barvy
Na rozvar
100 g krystalového cukru
trochu vody
Postup vaření podle receptu
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, potom pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
Na plech, který jsme potřeli tukem, nalijeme první polovicu těsta. Druhou polovicu smícháme s kakaem a nalijeme ji na světlé těsto.
Pečieme 20 minút na teplote 180°C až 200°C. Necháme vychnúť.
Cukor zalejeme vodou tak, aby ho len trošku zakryla. Pri nepretržitom miešaní varíme na silnom ohni, kým zmes nezačne byť vláčna, potom ju odložíme z plameňa.
Do misky vložíme bílky, cukr, džem, kyselinu citronovou rozpuštěnou v malém množství vody a trochu žlutého barviva.
Vyšľaháme sneh a postupne do neho prilievame horúci sirup.
Po vyšlehání namazáme na vychladlý korpus a posypeme kakaem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Citrónový koláč
Citrónový koláč je osvěžující a lahodný dezert, který potěší každého milovníka citrusových chutí. Má křehké těsto, které je plněné jemnou citronovou náplní, obvykle z vaječných žloutků, cukru a čerstvé citronové šťávy. Po upečení se často posypává cukrem nebo zdobí šlehačkou, což dodává koláči na elegantnosti. Je ideální jako dezert při různých příležitostech, od rodinných oslav po letní pikniky. Citrónový koláč je skvělou kombinací sladké a kyselé chuti, která osvěží a potěší chuťové pohárky.

Tomáš Rohlena